Tanken bak Huskelapper-applikasjonen (også kjent som Stickies.app) i Mac OS X er meget god, og for mange av oss er selve programmet godt nok også. «Huskelapper» er perfekt til å skrive ned notater når det er noe man skal huske på til senere med sitt Post-it-lapper-grensesnitt, og nettopp dette at applikasjonen minner oss brukere om de gode gamle gule lappene som har fått navnet Post-It gjør at de fleste av oss med engang skjønner hva det skal brukes til – det er noe vi alle kjenner igjen. Men er det noe som mangler når du bruker Huskelapper? Kanskje kan SketchBox bidra med en løsning på disse manglene?
Personlig bruker jeg Huskelappene mye sammen med min internettleser for å ta notater jeg blant annet skal bruke her i Teknonytt. Men det er liksom noe som mangler når man bruker applikasjonen, det hender seg liksom at man klør seg i hodet og spør seg selv om hvorfor i alpakka enkelte funksjoner ikke er inkludert. Kanskje er det nettopp fordi applikasjonen skal være farlig enkel, og dermed enkel å bruke også. Men for oss som i utgangspunktet er fornøyde med Huskelapper, men som samtidig ønsker oss litt mer, så har jeg en overraskelse på lager – SketchBox.
Om SketchBox
SketchBox er et donationware-program, noe som vil si at du kan laste det ned gratis, men hvis du liker det så bør du donere en liten sum som takk for programmet. Hvor stor sum du skal donere er opp til deg, og hvor mye du faktisk mener det er verdt. SketchBox gir oss brukere massevis av ekstrafunksjoner i forhold til hva Huskelapper gir oss, dette er funksjoner som blant annet: Skriving (også i Huskelapper), tegning, alarmer, screenshots (les videre for å se hvordan), og mye mer. Jeg leste nettopp en god sammenligning: «SketchBox er det samme for notater som iPhoto er for bilder». Det er selvfølgelig også mulig å lime inn bilder i notatene.
Grensesnitt
SketchBox består av et lite vindu som inneholder alle dine notater; bare dobbelklikk på et av dem og det vil bevege seg ut av boksen til sin posisjon på skjermen. På venstre side av vinduet vises dine mapper og på høyre side er dine notater. Du kan forstørre dine notater for å lettere se hva de inneholder før du åpner dem.Så snart du har laget et nytt notat (Cmd-N) så åpner det seg mange muligheter for hva du kan gjøre videre. På toppen av det nye notatet du har åpnet (eller et gammelt et) finner du lukke-knappen til venstre, fargevalg til høyre for den igjen, og diverse innstillinger øverst til høyre. I disse innstillingene kan du gjøre alt fra å kutte ned på størrelsen på bildet, fjerne screenshot, tømme notat for innhold, også videre.
På siden av notatet har du tre faner som også representerer hvert sitt lag (layer):
1. Tegning og Skjermdump (screenshot) – Her kan du enten tegne/ skrive med musen, og ta et skjermbilde av noe på din skjerm. Du kan også stille inn farge på «fargeblyanten» din, og forandre tykkelse på den.
Bildet over viser hvordan grensesnittet er når du tar et screenshot, veldig enkelt.
Bildet over viser grensesnittet når du kan tegne med musen
2. Skriving med tekst – En meget enkel teksteditor, og da mener jeg enkel. Her kan du skrive med enkle formateringer. Man kan selvfølgelig også skrive i et eget layer oppå feks skjermdumpen man evt har tatt tidligere.
Som skrevet over så er det mulig å skrive i et lag over ett evt screenshot.
3. Alarm/nedtelling – Du kan sette en nedtelling på ditt notat, dette er noe som gjør SketchBox helt unik i forhold til Huskelapper, dette gjør det så utrolig mye enklere for deg når du skriver notater du senere skal huske på.
Dette er noe som virkelig gjør SketchBox nyttig – tidsalarm på notatene.
Man kan sortere notatene i forskjellige grupper, eller mapper alt etter hva du liker å kalle det. Ellers har applikasjonen funksjoner som ikke er noen overraskelser – innstillinger (Preferences) og Nytt notat/fjern notat.
Teknonytt’s konklusjon:
SketchBox gir oss funksjoner som virkelig savnes i Huskelapper.app, og hvis en eller flere av de funksjonene vi har gått igjennom her frister deg så er det bare å laste ned programmet med engang. Men er du derimot ikke helt overbevist, kanskje fordi du ikke har bruk for dette – da er ikke SketchBox noe å strekke armene i været for, lagre denne artikkelen i dine bokmerker og slå det heller opp igjen når du føler et behov for det hvis dette skulle være tilfellet.
Alt i alt er dette et meget nyttig program så fremt at du virkelig behøver de ekstra funksjonene som du ikke får med Huskelapper/Stickies, og for alle programvare-junkies (som meg selv) så kan jeg absolutt anbefale dette for å dempe abstinensene en liten stund til.
Last ned SketchBox her, og hvis du virkelig liker applikasjonen så kan du også donere noen kroner til de som laget det.