Hvis noen av dere liker tjenester som Pandora og Last.fm så er denne artikkelen og tjenesten jeg skal skrive om et selvskrevent «must». Hva sier dere til en tjeneste som gir dere muligheten til å søke etter musikk på samme måte som i Pandora og Last.fm, men som ikke hindrer dere i å høre på akkurat det dere vil, pluss å gå fram og tilbake i sanger? Høres det bra ut? Isåfall vil resten av funksjonene gi dere en nerdeorgasme dere aldri før har vært borti. For hva med å ha muligheten til å laste opp sin egen musikk til en nettside og dele den med andre – helt lovlig, lovlig som i at musikere og musikkbransjen tjener på det? Les videre…
Grooveshark sosialt nettverk
Det er ikke ofte jeg er stum i mangel av superlativer, men det er jeg altså nå. Og grunnen til dette er en webapplikasjon, eller et sosialt musikknettverk blir det riktigere å kalle det, og Grooveshark er navnet. Denne tjenesten er ikke ny, men den første gangen jeg hørte om det så fnyste jeg faktisk – det var for godt til å være sant, helt sikkert en skikkelig «scam» tenkte jeg. Så hva er Grooveshark? Grooveshark er et sosialt nettverk hvor deling av musikk er lovlig, her kan man laste opp hele sitt musikkbibliotek om man ønsker dette for å dele det med kjente og ukjente. Dette skjer ved hjelp av en liten applikasjon som kan lastes ned til Linux, Mac og Windows – denne applikasjonen fungerer flott med alle typer mediaspillere som er kompatible med MP3-formatet.
Det er mulig for enhver å høre på musikken som er lastet opp til nettverket, men hvis man har lyst til å laste ned en sang så må man altså betale for det, prisen ligger på 0,99 dollar eller nærmere 5 kroner. Av disse pengene så går litt over halvparten til musikere, plateselskaper og sangskrivere, men det som blir til overs blir faktisk delt mellom Grooveshark og den personen som har anbefalt sangen – altså deg. Her blir man altså lønnet for å dele musikken sin – den rette veien å gå kanskje?
Grooveshark har et enormt bibliotek, men som nordmann er nok utvalget av norsk musikk litt tamt, men noe er det faktisk. Heldigvis er det slik at jo flere nordmenn som deler sin norske musikk i dette sosiale musikknettverket, jo mere norsk musikk er det å finne der. Dessuten så er jo dette et sosialt nettverk tross alt, og dermed kan man også være sosial ved å ta kontakt med mennesker som deler din smak for eksempel. Man kan også lage egne spillelister og legge til musikken som man søker opp, i tillegg til å abonnere på andres spillelister, en funksjon som kan hjelpe deg i å oppdage mye ny musikk.
Du finner Grooveshark på denne nettadressen: www.grooveshark.com
Grooveshark Lite
Hvis du synes det du har lest til nå er bra så vil du nok like dette også – det finnes nemlig en lettversjon av dette nettverket som heter Grooveshark Lite. Å kalle Lite-versjonen et nettverk blir litt feil, for det er egentlig bare en enkel musikkspiller hvor du kan søke opp musikk, spille den, legge den til i spillelister, legge den i kø (slik at den spilles etter den sangen som spilles for øyeblikket), anbefale sangen til venner per epost, legge den til i favoritter (samme som når du gir tommelen opp i Last.fm) eller laste ned sangen – ved nedlasting så koster hver enkelt sang som sagt rundt fem kroner. Grooveshark Lite, og Grooveshark for den del også, lærer hele tiden av hva du spiller, hva du favorittiserer også videre, dette vil gjøre at den hele tiden vil komme med bedre og bedre anbefalinger til deg i hovedsiden deres.
Grooveshark Lite har et meget pent grensesnitt og er veldig brukervennlig, her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
Du finner Grooveshark Lite på denne nettadressen: www.listen.grooveshark.com
Konklusjon
Som jeg allerede har skrevet så er ikke dette noen fersk nyhet, men jeg tror at mange ikke er klar over dette nettverket eller tjenesten. Og måten dette nettverket fungerer på, altså at man kan dele musikken sin (som i mange tilfeller er piratkopiert før den blir delt her) med venner og ukjente samtidig som at musikere og musikkbransjen for noe tilbake for det – helt unikt spør du meg. Man må tenke på at mye av denne musikken som blir delt i Grooveshark allerede er piratkopiert før den kommer inn i dette nettverket, dermed er dette i utgangspunktet tapte inntekter for denne bransjen. Men her får de altså muligheten til å få noe tilbake etter at de faktisk har tapt penger og musikk, noe som er helt unikt idag. Jeg tror dette er en retning både film og plate-bransjen burde sett nærmere på istedet for å saksøke små barn og gamle bestemødre.
Grooveshark lover også at all informasjon om ditt musikkbibliotek er godt bevart hos dem og meget godt kryptert, så det skal ikke være noen sjanse for å bli tatt for tidligere piratkopiering i følge dem selv.
Det jeg virkelig synes er flott med selve musikkspilleren (Grooveshark Lite) er at man ikke trenger å laste ned musikken lokalt – man kan istedet bygge gode og innholdsrike spillelister som man kan spille feks på fest hjemme, eller ved å logge seg inn på sin konto når man er borte. Og vil man først laste ned musikken så er prisene blant de meset vennlige man finner på nettet, i tillegg til at man kan tjene noen kroner på musikken man selv laster opp.
Jeg anbefaler alle som idag bruker Pandora (ja det er mulig fra Norge også), Last.fm eller andre lignende tjenester å ta en titt på Grooveshark, det kan gi dere en morsom, lærerik og interessant opplevelse.