Cuil – Ny søkemotor laget av eks-ansatte fra Google

Cuil (uttales «cool») er en ny søkemotor som akkurat er blitt lansert for den store brukermassen, søkemotoren er laget av ekteparet Tom Costello og Anna Patterson i tillegg til at Russell Power slo seg sammen med dem. Patterson og Power har tidligere jobbet for Google, og har naturligvis god kjennskap til det de driver med. Søkemotoren har allerede indeksert hele 120 milliarder nettsider, og er med dette en av gigantene i dette markedet.

Anna Pattersons forrige prosjekt, også dette en søkemotor, ble den gang kjøpt opp av Google slik at de kunne forbedre sin teknikk, Patterson hevder at Cuil er enda bedre enn den gang, og at denne gang er prosjektet ikke til salgs.

Cuil hevder også at de oppnår mye bedre søkeresultater enn det Google eller noen annen konkurrent kan vise til, dette skal være pga måten Cuil indekserer nettsider på. Søkemotoren arkiverer ikke bare nøkkelord på en nettside for så å rangere den etter hvor viktig den er. De jobber også med å forstå hvordan ord er relatert til hverdandre (Frankrike – ost – vin feks.), for å returnere mer relevante svar til brukeren som søker. Resultatet av dette er at du vil finne nettsider som ikke inneholder ordet du søker etter, men som er relatert til det ordet du søkte etter – lykkes de med dette så vil søking på nett bli en helt annen opplevelse framover.

Hvis vi ser på den nye søkemoteren med norske øyne så er det med engang problemer som melder seg, det viser seg at det er veldig vanskelig å finne noen norske resultater. Et annet problem som viser seg er at nordiske tegn også blir erstattet med kryptiske tegn som gjør det stygt og vanskelig å søke på. Å finne norsk-relaterte saker som er skrevet på engelsk er derimot ikke noe problem, men vi får håpe at dette vil bli bedre når de har blitt litt varmere i trøyen. Et annet problem, som helt sikkert vil bedre seg etter at startperioden er over, er at siden noen ganger gir beskjed om at serverne er overbelastet, og at vi må prøjve igjen senere. Startproblemer med andre ord.

Selve brukeropplevelsen Cuil gir deg med sitt grensesnitt er også noe nytt for oss som er vant til Googles enkle grensesnitt. Resultatene blir vist i tre kolonner og inneholder et bilde og mer sammendragstekst enn det vi er vant med fra Google og andre søkemotorer. øverst til venstre i søkemotoren kan man også bla i forskjellige kategorier som er relatert til søket du har gjort, selv om det hele er veldig uvant så er det pent å se på og relativt enkelt å forstå. Hvis vi søker etter «Norge» så får vi opp kategorivalgene som følger: Cities in Norway, SAS Group Members, Norwegian Politicians, Norwegian Government Enterprises, og Newspapers Published in Norway. Selv om dette søket kanskje ikke er det beste eksemplet pga norsk språk så gir det dere et hint om hvordan dette fungerer.

Cuil sier også at de vil sette personvernet på toppen av sine business-objektiver, IP-adressene til brukerne blir ikke lagret på deres servere og cookies blir ikke brukt for å binde en datamaskin til tidligere søk. All data blir dumpet med engang du forlater søkesiden deres. Og dette er helt klart et skritt i riktig retnig som vi kan håpe at de virkelig store også vil ta etterhvert.

Test ut denne søkemotoren selv på følgende nettside: www.cuil.com

Husk å delta i vår konkurranse, dette gjør du enkelt ved å komme med nyttige og/eller konstruktive kommentarer i våre artikler. Premien som står på spill er en Slingbox Pro til knappe 2700 kroner fra SlingMedia.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...