De beste kildene til teknologi-saker

Vi har tidligere skrevet et par artikler om en og en kilde for teknologi-nyheter, og det er helt greit det. Men hva om vi samlet de kildene vi i Teknonytt mener er de beste i en og samme artikkel? Det er nettopp det vi har tenkt å gjøre nå, så følg med for å få vite akkurat hvor du skal se for å finne de ferskeste nyhetene og de beste sakene om teknologi.

Dessverre er det slik at vi har få norske alternativer, ihvertfall i samme klasse som de store internasjonale, men vi vil allikevel nevne et par norske helt til slutt i artikkelen. Bare for å nevne det med engang så regnes ikke enkeltstående sider som Digi.no og Itavisen med, det er samlingssider for teknologi-nyheter vi er på jakt etter i dag.

Internasjonale sider:

Techmeme – Techmeme er en av de mest kjente aggregatorene som finnes for teknologi-nyheter, siden fungerer slik at den samler sammen de 100 «beste» bloggenes RSS-feeder og ved hjelp av en algoritme som blant annet ser etter hvem som blir mest linket til så avgjør den hvilke saker som blir ranket høyest. Mange er kritiske til Techmeme nettopp pga at det er vanskelig å nå toppen her med mindre du har skapt deg et navn i den internasjonale bloggosfæren.

techmeme.png


Elite Tech News Reddit – Etter at Reddit gikk i beta med sitt nye open source system så har en gruppe med elitebloggere fra USA laget en egen stemmeside hvor de legger inn og stemmer opp og ned teknologi-nyheter som de finner interessante. Man kan kalle dette en Techmeme-nettside med en menneskelige algoritme. Det er faktisk en god del interessante saker som dukker på denne siden.

reddit.png


Hacker News – Dette er en blanding av Digg, Techmeme og et forum. Siden var ukjent for ikke så lenge siden, men har i det siste blitt en relativ stor og respektert side. Det er en meget god kilde å finne gode teknologi-saker i.

Hacker News.png


RSSMeme – Denne er litt spesiell, men også en av de mest nyttige hvis tjenesten blir brukt riktig. I RSSMeme så blir man vist saker som er delt av deg selv og andre brukere av Google Reader. På samme måte som i sider som Kudos og Digg så kan du se de beste sakene for idag eller denne uken. Men man kan også stille inn selv hvordan man vil at sakene skal bli sortert – man kan for eksempel filtrere slik at man kun ser saker fra de siste 6 timene som har blitt delt av minst 20 personer. Sjekk dette ut, jeg kan nesten garantere at dere vil få noe nytte av det.

rssmeme.png

FriendFeed – FriendFeed er kongen når det gjelder informasjon på ett og samme sted, men dette forutsetter at man bruker det riktig, og at man følger et visst antall personer som deler dine interesser. Men for mange så er det litt for mye informasjon på engang som kommer derfra, og dette kan man løse ved å blant annet installere et Greasemonkey-script som du finner her. Dette scriptet gjør at du kan filtrere innholdet i FriendFeed etter kilder lenkene kommer fra – hvis man kun ønsker å se på lenker som kommer fra Digg.com eller StumbleUpon (eller en av de andre mangfoldige mulighetene) så er dette Greasemonkey-scriptet perfekt.

For alle FriendFeed-fans som ønsker å utvide funksjonaltieten der – her er en fantastisk liste over Greasemonkey-script for FriendFeed – anbefales!

ff.png

PopURLs – Denne tjenesten har vi også skrevet om for ikke så lenge siden, og vi ble imponerte den gangen også. For her finner du lenker som passer oss teknologi-interesserte helt perfekt. PopURLs er en nyhetsaggregator som samler opp populære lenker fra steder som Digg, Youtube, Reddit, StumbleUpon, etc.

popurls.png

SocialMedian – Dette er nok en side vi har skrevet om før, og for å få en fullverdig forklaring på hva dette er så anbefaler jeg å lese vår tidligere artikkel. Husk at denne artikkelen ble skrevet mens SocialMedian fortsatt var i Alpha, og siden har utviklet seg veldig mye siden den gang, men tanken bak den skjønner du ihvertfall etter å ha lest det vi skrev den gang. SocialMedia er nå i beta, og kort fortalt så er dette et sosialt nettverk hvor man deler nyheter fra forskjellige emner. Man kan melde seg inn i grupper som feks technews, eller web 2.0-gruppene, dette gjør at man kan finne nyheter som er perfekt for den nisjen man evt følger. Det er også mulig å følge enkeltpersoner i SocialMedian nå, noe som de har hatt stor suksess med. Selve systemet fungerer ganske likt det man finner i Digg eller Kudos – man gir poeng til saker man liker ved å klippe dem ut som det kalles her.

socialmedian.png

Alltop – Vi har tidligere skrevet om denne siden, her kan du finne det utroligste av lenker og kilder – Alltop er en samleside eller aggregator over de beste kildene i et mangfold av emner. Les mer om det her.

alltop.png

Sosiale bokmerkingssider – Det finnes utallige bokmerkingssider på nettet, og de fleste av dem fungerer godt som en filtreringstjeneste for å finne de beste nyhetene og teknologisakene. Her er de engelskspråklige sidene vi i Teknonytt synes er verdt å nevne:

  • Digg Denne siden vet de fleste om, og etter min mening så er dette kanskje den beste sosiale bokmerkingssiden av dem alle.
  • Mixx – Her kan man faktisk også sette opp sin egen gruppe, dette fungerer som en egen digg-klone, og jeg kan anbefale alle som har en digg-klone i tankene å prøve dette først. Dette fordi jeg neppe tror det er verdt tiden og pengene det tar å starte opp noe slikt, ihvertfall ikke så lenge det er norskspråklig.
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • WPVote (kun for WordPress-saker)
  • Delicious – Dette er kanskje et av de beste valgene hvis du er ute etter noe annet enn de siste nyhetene. Her finner du de utroligste guidene, tipsene og sakene som står deg nærmest. Alt du behøver å gjøre er å sjekke ut HOT-siden eller å søke etter et nøkkelord som du vil vite mer om.

Norske Teknologi-kilder:

La meg starte med å si at det er helt elendig når det gjelder nyhetsaggregatorer og skikkelig gjennomførte teknologi-kilder her til lands. Det er selvfølgelig noen som har gjort et ærlig forsøk, faktisk et par som har gjort et godt forsøk også – men vi nordmenn er så stive og støle at det er vanskelig å få noe slikt til å fungerer her (synes jeg). Eksempler på dette er de norske Digg-klonene, her er det kun Kudos som har et respektabelt antall stemmer på sakene, og dette er mest fordi folk jukser der. Jukser man ikke på Kudos så har man ikke sjans – slik er det ihvertfall i 95 prosent av tilfellene.

Men det skal ikke stoppe oss i TN i å liste opp de alternativene vi synes er best her:

Digg-kloner:

Kudos – Norges mest kjente Digg-klone, og mye tyder på at den er størst også. Problemet er at eierne (Les: Allers) ikke tar godt nok vare på communitiet og siden. Det er blitt slik at juksing er en nødvendighet hvis man vil nå toppen, og nettsiden taper brukere for hver dag som går.

kudos.png

Klikkbart – Tanken er god, siden er relativt godt gjennomført, men det mangler et aktivt community som stemmer på det som er bra.

klikkbart.png

Glugg Kanskje den nest beste Digg-klonen i Norge per dags dato. Det virker som communitiet vokser for hver dag som går, men det er fortsatt altfor liten aktivitet. Det er på tide at vi nordmenn faktisk deltar på slike sider, ikke bare bruker dem. Vi må faktisk bidra med saker og stemmer for de skal leve over.

glugg.png

Überst – Nok en halvgod side, men altfor lite community.

uberst.png

Diggbart Samme som over – en halvgod side, som det ikke er lagt nok energi i å gjøre bra nok. Siden er bygd på Pligg som er en open source Digg-klone, og her (les: Diggbart) har man faktisk ikke engang brydd seg om å forandre det stygge temaet som følger med når man laster ned pakken.

Norske Blogger – Når vi først snakker om små nettverk med liten aktivitet så vil jeg også nevne mitt lille prosjekt som ble laget for en stund siden. Dette er en gruppe i MIxx.com som norske blogger kan legge inn sine saker i. Kanskje noe som er verdt å prøve? Ikke vet jeg, men jeg har ikke lagt noe energi i å få det til å virke, og ikke vil jeg gjøre det heller. Det var kun et prosjekt.

Inspirasjononline – Altfor lite community, ikke mange saker som har mer enn en stemme.

Diggmeg – Samme som mange av de over – altfor lite community til å bety stort for norske internett-brukere.


Andre:

Poplenker – Her har man ikke engang prøvd å legge skjul på at man kopierer en POPUrls til de grader. Jeg tror det skal bli vanskelig å få denne siden til å bli nevneverdig stor, men hvem vet – jeg har blitt overrasket før.

PortalenDin – Denne siden er fortsatt ung, men den har potensiale. Det eneste man kan spørre seg om er om dette vil holde idag, det er tross alt en del nettsider som ønsker å gjøre det samme. Vi håper selvfølgelig at dette blir bra. Teknonytt er representert her også.

ITpro – Norges største nettverk av teknologi-netsider, her kan man finne det meste. ITPro er en meget god nettside også.

Hva er dine forslag? Vet du om noen gode norske kilder til teknologistoff? Jeg mener ikke enkeltstående nettsider, men aggregatorer eller kilder hvor kun det beste skal vises.


Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...