De fem beste nettleserne på markedet – dette skiller dem

Vi har tatt en titt på de fem beste nettleserne på markedet, sett på forskjeller, fordeler og ulemper. Så – gjør deg klar for en heftig og jevn kamp om pallplassene.

2008 ble et gjennombruddsår for nettleserne. Året hvor folk åpnet øynene for alternative nettlesere som Firefox, Opera og Safari, og ikke minst året hvor Google inntok markedet med sin enkle, superraske og Webkit-baserte Chrome. Det er vanskeligere enn noen gang å velge hvilken nettleser man bør velge, og selv om mange har knyttet seg til enkelte nettlesere, oftest Firefox eller Internet Explorer, kan det være mye å hente i å prøve ut alternativ programvare. Her er våre favoritter.

1: Mozilla Firefox (Windows, Linux, Mac OS)

Til tross for Googles inntreden på nettlesermarkedet, er det fortsatt Firefox som er kongen. Mozilla har tusenvis av dyktige utviklere i ryggen og gjør med Firefox-nettleseren rent bord: Dette er den mest kompakte, brukervennlige og funksjonelle — utvidelser tatt i betraktning — av alle nettleserne. Firefox scorer på å være en solid og sikker nettleser, med tilgang til alt av funksjonalitet gjennom community-utviklede utvidelser, en kjapp og presis rendringmotor, og ikke minst en brukerbase kun Internet Explorer kan matche.

Mozilla Firefox utmerker seg som en solid og funksjonell nettleser og topper vår oppsummering av de beste nettleserne på markedet.
Mozilla Firefox utmerker seg som en solid og funksjonell nettleser og topper vår oppsummering av de beste nettleserne på markedet.

Firefox 3 ble lansert i mai i fjor og har den siste tiden blitt litt utdatert. Dette har mye å gjøre med den forsinkede Firefox 3.1 som for tiden er i beta. Nettleseren mangler funksjonalitet som «Private Browsing», privatsurfing om du vil, og kan til tider bruke litt vel mye systemressurser — spesielt når du bruker mange faner samtidig.

Likevel er det utvidelsene som gjør det for Mozilla Firefox. Nettleseren kan nesten fungere som et tynt operativsystem, med tusenvis av tilgjengelige tilleggsapplikasjoner. Et eksempel på gode utvidelser er FireFTP, en hendig og enkel FTP-klient, som enkelt erstatter skrivebordsapplikasjoner. Det finnes utvidelser som lar deg endre nettleserens utseende, brukervennlighet – omtrent alt du kan tenke deg.

  • Brukervennlig
  • Solid
  • God og kompatibel rendringmotor
  • Enorme muligheter
  • Til tider treg
  • HTML 5-støtte

2: Google Chrome (Windows)

Den enkle og kjappe nettleseren til Google er ikke i nærheten av Firefox når det kommer til funksjonalitet, men byr likevel på essensielle faktorer som stabilitet, egen oppgavebehandling, kjapp JavaScript-motor og en rendringmotor i toppsjiktet (Webkit). Dette holder til pallplass for Google-nettleseren.

Google Chrome overrasket alle ved lanseringen i september i fjor. Dens enkle, likevel kraftige grensesnitt sikrer andreplassen for Google.
Google Chrome overrasket alle ved lanseringen i september i fjor. Dens enkle, likevel kraftige grensesnitt sikrer andreplassen for Google.

Den tynne nettleseren Chrome er av enkleste sort. Den lar deg oppleve internettet, på en utmerket måte sådan, men ikke noe særlig utover det. Og det er egentlig det en nettleser skal gjøre — nemlig å lese internettet.

På grunn av lave systemkrav, lavt ressursforbruk og en god rendring- og JavaScript-motor havner Google Chrome på en andreplass i vår nettleserkamp. Og det er imponerende — spesielt med tanke på dens korte levetid på cirka et halvt år. Men: Det er tross alt Google vi snakker om. Et selskap tilsynelatende uten begrensninger.

  • Kjapp
  • Webkit-basert
  • Simpel og lite ressurskrevende
  • Hver fane én prosess
  • Manglende funksjonalitet

3: Opera (Windows/Linux/Mac OS)

Det kan være vanskelig å forstå, men det er faktisk en norskutviklet nettleser i toppsjiktet. Opera Software har vært med i gamet siden midten av nittitallet, men har kun vært gratis og reklamefri siden 2004. Til tross for en markedsandel under prosenten gjør Opera det svært godt, og leverer et solid stykke arbeid.

Opera er en proprietær nettleser og utvikles i sin helhet av Oslo-baserte Opera Softwares. Likevel kan Opera lett virke som den mest kompakte og «barske» nettleseren. Den er stødig som fjell og presenteres i en stilren drakt. Opera benytter en egenutviklet rendringmotor som gjør det svært godt og er helt framme i tet også på dette området.

Det norske nettleseralternativet gjør det svært godt og sikrer pallplass.
Det norske nettleseralternativet Opera gjør det svært godt og sikrer pallplass.

Opera tilbyr mye ekstra og har en rekke innebygde funksjoner som for eksempel en avansert RSS-leser og en dugende torrentklient. Nettleseren er ikke det beste valget på en eldre maskin, men gjør jobben og mer til på en nyere PC.

Mange Opera-brukere har blitt så vant til funksjonalitet som Mouse Gestures (musmanøvrering) at andre nettlesere ikke er et alternativ. Mouse Gestures lar deg kontrollere nettleseren ved å dra musa i forskjellige retninger kombinert med høyre/venstre-klikk.

  • Solid og godt brukergrensesnitt
  • Kraftig og kompatibel
  • Mye ekstrafunksjonalitet
  • Musmanøvrering (Mouse Gestures)
  • Litt tungdreven

Alt dette holder til en respektabel tredjeplass for det norske alternativet.

4: Internet Explorer (Windows)

Enkelte kan muligens tro vi har blitt gale, men nei: Internet Explorer 8 er en god nettleser og har kapret fjerdeplassen i vår uhøytidelige nettleserkamp. Med ny, essensiell funksjonalitet klatrer nemlig Microsoft på nettleserstigen og passerer Safari. Ettersom betaversjoner har blitt ekskludert kan vi ikke regne med Safari 4, og dermed når ikke Apples nettleser helt opp.

Les mer om IE 8-lanseringen…

Med IE 8 introduserer Microsoft det meste av funksjonalitet som har blitt dagligdags for brukere av alternative nettlesere siden IE 7s lansering ved årsskiftet 2006/2007. Og det er ikke rent lite. Det er likevel et trist faktum at rundt 20 prosent av de totale nettbrukerne fortsatt benytter Microsofts eldgamle IE 6, noe mange mener er katastrofalt.

Med nye Internet Explorer 8 gjør Microsoft det - tro det eller ei - godt. Det holder til å unngå jumboplass for programvaregiganten.
Med nye Internet Explorer 8 gjør Microsoft det - tro det eller ei - godt. Det holder til å unngå jumboplass for programvaregiganten.

Microsoft håper å reversere trenden med IE 8, som blant annet har en innebygd IE 6-rendringmotor for maksimum kompatibilitet. Det skal dermed ikke lenger være grunnlag for å beholde Internet Explorer 6 på bedriftsmaskiner.

5: Safari (Mac/Windows)

Apple slapp betaversjonen av sin kommende Safari 4-nettleser for cirka en måned siden. Safari 4 beta er utvilsomt blant de beste nettleserne på markedet og er kanskje raskere enn Google Chrome. Vi har dessverre ikke inkludert uferdige versjoner i vår nettleseroppsummering og velger dermed å plassere Safari 3 på bunn. Men ikke misforstå – Safari 3 er ingen dårlig nettleser. Det har seg bare slik at med forrige ukes lansering av Internet Explorer 8 er den dårligst i klassen.

Ovenfor vises det nye Top Sites-systemet i Safari 4 beta. Den nåværende Safari-versjonen holder likevel ikke mål i det gode selskap.

Akkurat som fetter-Chrome kjører Safari den raske og presise Webkit-motoren. Dette gjør Safari til en god og pålitelig nettleser som både er rask og følger webstandardene etter punkt og prikke. Det er likevel slik at Safari mangler essensiell funksjonalitet og er blant de eldste i gruppa. Dessuten er den nærmest ubrukelig i Windows på grunn av bruken av Mac-fonter (fjernet i Safari 4 beta).

Diskusjon

Dermed var grunnlaget satt for debatt – si din mening i kommentarfeltet nedenfor!

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...