Det store Mac OS X Leopard kurset: Dock og Stacks



Docken er Selve fundamentet for vår skrivebordsbruk i OS X, jeg sier ikke at man ikke kan klare seg uten, men for de fleste av oss så er Docken den delen av MacOS vi bruker mest. Leopards nye Stack-funksjon bringer mapper til Docken (i mangel på gode norske ord så blir det stacks i denne artikkelen, jeg kunne kalt det vifte-funksjon, men det klinger liksom ikke helt, åpen for forslag i kommentarfeltet eller vårt forum). Disse tipsene vil gi deg en lettere Mac OS X-hverdag.

Legg til mellomrom i Docken:

En enkel tweak som vil gjøre din Dock mer oversiktlig er å lage mellomrom for å separere dine ikoner i grupper. For å legge til et mellomrom i applikasjonsdelen av Docken så «fyrer du opp» Terminalen og skriver dette:

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ‘{tile-data={}; tile-type=»spacer-tile»;}’

Trykk enter og skriv deretter:

killall Dock og trykk enter for å restarte Docken slik at dette vil fungere.

For å legge til mellomrom i dokumentsiden av Docken så skriver du følgende:

defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add ‘{tile-data={}; tile-type=»spacer-tile»;}’

Trykk enter og skriv killall Dock før du trykker enter igjen.

For å skifte plassering på mellomrommet så drar du akkurat som du ville gjort hvis du skulle ha skiftet plassering på et hvilket som helst Dock-ikon eller mappe. For å fjerne mellomrommet så drar du det bare ut fra Docken, enkelt og greit.

Dock Forstørring – innstillinger:

En av effektene i OS X Docken er at man kan forstørre objektene i den når musepekeren passerer over dem. Du kan kontrollere denne effekten i Systemvalg -> Dock, hvor du kan stille inn hvor mye Docken skal forstørres, og slå denne effekten av og på. Man kan også slå den av ved å Ctrl-klikke eller høyreklikke på Dockens delelinje og velge ‘Slå på/av forstørrelse‘.
2008-05-29_0933

Delelinjen til Docken er den som ser ut som et fotgjengerfelt som vist over på bildet.

Leopard har lagt til en ny mulighet for forstørrelse-effekten til Docken, muligheten til å midlertidig reversere på og av funksjonen ved å holde ned noen modifikasjons-taster. For å se en demostrasjon så må du først ta å bevege musepekeren over Dock-ikonene for å se etter om de forstørrer seg eller ikke. Nå kan du holde ned Shift og Ctrl, og du vil se at forstørringen får motsatt effekt av hva du har innstillt den til. Hvis du har slått av forstørring av Dock-ikonene så vil de nå forstørres allikevell, men bare så lenge du bruker denne tastekombinasjonen.

Hvis du til vanlig bruker å slå av forstørringen av Dock-ikonene så lurer du kanskje hvordan du kan kontrollere hvor mye ikonene skal forstørres når du bruker denne tastekombinasjonen. Svaret på dette er i Dockens innstillinger, som du nok en gang finner i Systemvalg, først tar du å midlertidig slår på forstørring, også tar du å stiller inn den størrelsen du er komfortabel med, og slår av forstørring etter det. Nå vil den få den størrelsen du har bedt om også når du bruker Shift og Ctrl for å bruke denne effekten.

Naviger i Docken med tastaturet:

Man kunne kontrollerer Docken med sitt tastatur i tidligere versjoner av OS X, men i Leopard så er dette gjort enda mer tastaturvennlig. Som før så kan vi aktivere Docken ved å trykke Ctrl – F3 I tillegg til å bruke den venstre og høyre piltasten for å velge ikoner, så kan du nå taste inn de første bokstavene på det ikonet, mappen eller programmet du vil velge fra Docken. Docken vil da markere det valgte ikonet slik at du enkelt kan se hvor på Docken du befinner deg, og dette skjer i nåtid mens du taster. Denne matchingen er basert på objektenes fulle navn i Finder, så noen ganger kan det lønne seg å forandre navnet på enkelte ikoner du ofte kommer til å bruke i Docken. Ett eksempel på dette er programmer i Office-pakken som har ‘Microsoft’ foran alle navnene på de forskjellige applikasjonene i pakken, da kan man fjerne ordet ‘Microsoft’ slik at man kan taste inn bokstaver som Exc for Excel, Pow for powerpoint, og Wor for Word for å velge ønsket Officeprogram kun ved hjelp av tastaturet i Docken. Som før så kan man trykke return for å åpne det markerte programmet, og oppover-tasten for å åpne programmets Dock-meny.

Lag en ‘Sist brukte objekter’ stack:

En annen mulighet og effekt Apple har lagt til i Leopard, men som de ikke har gjort tilgjengelig er muligheten til å lage en stack for de sist brukte objektene. For å gjøre dette så skriver du følgende inn i terminalen:

defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add ‘{ «tile-data» = { «list-type» = 1; }; «tile-type» = «recents-tile»; }’

Trykk return og skriv inn killall Dock og trykk return igjen for å restarte Docken. For å velge hvilken type objekter som skal vises i denne stacken, så høyreklikker du på stacken du har lagt til og velger å vise det du ønser ut fra den listen du får presentert der. Man kan forøvrig bruke denne kommandoen flere ganger hvis man vil flere forskjellige typer stacker for de siste brukte objektene sine. Hvis du vil fjerne dette fra Docken igjen så drar du det bare ut fra den.

Dra og slipp fra Stacks:

Hvis du ønser å kjøre et stack-objekt i en annen applikasjon enn det vanligvis åpnes i, så kan du dra objektet fra dens stack og oppå det andre programmet du vil bruke. Dette kan være i Docken,  Programmer-mappen, i sidestolpen eller verktøylinjen. Du kan også dra objekter fra en stack til et annet sted: Åpne det andre stedet i Finder go dra objektet dit fra stacken.

Vis en Stack i Finder:

Hvis du klikker og holder på en stack, så kan du velge ‘Vis i Finder’ kommandoen fra høyreklikkmenyen. Men du kan også vise innholdet i mappen ved å holde ned Cmd-tasten når du klikker på stacken.

KJør stack-innhold med tastaturet:

Med en gang du har klikket på en stack og åpnet den så kan du bruke tastaturet for å navigere i den. For å velge en fil så skriver du inn de første bokstavene i navnet på filen. Du kan også bruke Mac’s piltaster og Tab-knappen.

Åpne flere objekter:

Hvis du vil åpne flere enn ett objekt i en stack så holder du nede Option-knappen; Hver gang du klikker på et objekt så vil det åpnes, men Stacken vil fortsatt være åpen. Hvis Finder ikke er det programmet som er foran, så vil vinduene åpnes i bakgrunnen.

Legg Til Søppelkurv Stack:

Man kan se på objekter og raskt tilbakeføre dem fra søppelkurven hvis man lager en søppelkurv-stack. For å gjøre dette så åpner du et Finder-vindu og trykker Cmd-Shift-G for å åpne ‘Gå til mappen’-dialogvinduet. I boksen man kan skrive i der så taster du inn følgende: ~/.Trash og trykker ‘‘. For å få fram dette tegnet: ~ så trykker du inn option og ^-tasten (ofte til høyre for return). Du burde nå få fram et Finder-vindu som viser innholet i din søppelkurv. Det neste du gjør er å dra Søppelkurv-mappen til Docken – Og dermed har du en Søppelkurv-stack.

Legg Effekt når du drar musepekeren over:

Apple har inkluderten flott dra-musen-over effekt i Stacks som lyser opp objekter når din musepeker passerer over dem når du bruker ‘Rutenett’-utseende. Uheldigvis så har de ikke ordnet med en enkel metode å bruke denne effekten på. Den beste måten å gjøre det på er å åpne terminalen og skrive følgende:

defaults write com.apple.dock mouse-over-hilte-stack -boolean YES

Trykk return og skriv killall Dock. For å stille tilbake slik at denne effekten forsvinner igjen så skriver du inn det samme, men du bytter ut YES med NO.

Dagens Nerde-triks:

Du kan bruke Leopards stacks for å øke produktiviteten; bare lag en mappe som du lager en  stack av for prosjekter du jobber på for øyeblikket, kall den for eksempel for ‘Jobbing’. For å få en rask tilgang til alle disse filene, dra aliasene (ikke orginalene) for alle relevante filer inn til ‘Jobbing’ stacken. Mens ‘Jobbing’ stacken vil gjelpe deg mye så der det irriterende å må tømme den for filer hver gang du er ferdig med prosjektet eller når du vil skifte prosjekt. For å fikse dette så bruker vi denne Automator arbeidsflyten til å fjerne alle filene i stacken:

  1. Filer og mapper:  Be om filer og mapper nå -> Spesifiser Jobbing-mappen (eller det du har valgt å kalle din mappe)
  2. Filer og mapper:  Hent mappeinnhold
  3. Filer og mapper:  Filtrer Finder-objekter :  Navn er ikke lik fjern-mappe-innhold.app
  4. Filer og mapper:  Flytt Finder-objekter til papirkurven

Lagre denne arbeidsflyten som en applikasjon med navnet fjern-mappe-innhold, lagre den i mappen til jobbing-stacken. Hver gang du nå er ferdig med et prosjekt så kjører du automator-applikasjonen du har laget og alle filer og mapper i stacken blir slettet.

Det var alt for denne gang, har du noen gode tips og triks relatert til Leopard så skriv gjerne om det i vårt kommentarfelt eller i vårt forum.