En liten guide for de som bytter fra Windows til Mac OSX

Apple’s Macintosh-maskiner spiser markedsandeler hver eneste dag, og det som før har vært en kult-lignende forsamling av databrukere ligner nå mer på en verdenreligion. Hvorfor har jeg ikke tenkt å fundere på eller påstå noe om akkurat nå, jeg vil heller hjelpe de som nettopp har tatt byttet fra Windows til Mac, eller de som planlegger et slikt bytte. Hva er forskjellig i de to operativsystemene?

Mens brukergrensesnittet i Windows og MacOS er relativt likt, så er det noen betydelige forandringer i ens dagligdagse bruk av maskinen som man bør være oppmerksom på før et slikt bytte. Og selv om antallet Mac-brukere øker for hver dag, så er det fortsatt veldig få som kan hjelpe deg hvis du sitter fast etter et bytte fra Windows til Mac. Derfor skal vi nå gå igjennom de viktigste forskjellene i de to operativsystemene, dette er ikke en kjempeguide hvor alle problemstillinger vies tid, men du skal få en grunnleggende forståelse av det første som møter deg når du slår på din Macintosh-maskin. Jeg vil gjøre oppmerksom på at dette ikke er et forsøk på å få flere til å bytte til Mac, men istedet et forsøk på å hjelpe de som allerede har gjort dette byttet, eller kommer til å gjøre det.

Da setter vi igang:

Menylinjer: I Windows har hvert enkelt program en egen menylinje på toppen av programmets vindu (som oftest). Når du bytter til Mac vil du merke at denne menylinjen ikke er der du er vant til at den skal være, men istedet vil du finne den på samme sted hele tiden – på toppen av skjermen. Denne menylinjen skifter etter hvilket program som er aktivt.

Oppgavelinjen: I Mac OSX er det ingen oppgavelinje på lik linje med den i Windows, men du har istedet Dock’en. I motsetning til Windows’ oppgavelinje som viser åpne vinduer, så viser Dock’en primært de ikonene til programmer som du bruker mest. For å plassere et program på Dock’en så drar du bare programmets ikon dit, for å fjerne et ikon fra Dock’en så drar du bare et ikon bort fra den, du vil da se en animert røyksky og en «poff»-lyd som bekrefter at den er fjernet.

Alle programmer som er aktive har en liten prikk under seg, i Mac OSX Tiger er dette en liten trekant.

Rundt omkring midt på Docken så ser du et felt som ligner på et fotgjengerfelt, herfra kan du forstørre og forminske Docken ved å holde nede ventre museknapp og dra opp og ned. Du kan også høyreklikke for å få opp forskjellige innstilliner knyttet til Docken.

På venstre side av dette «fotgjengerfeltet» så er det et felt hvor du kan dra inn mapper for å få dem til å bli en slags meny, når du trykker på disse mappene vil innholdet i dem vises på forskjellige måter avhengig av hvordan du har innstillt dem (høyreklikk mappen og velg hvordan du vil at den skal vises).

Startmeny: Det er ingen startmeny på en Mac, og dette er for mange vanskelig å venne seg til, men det finnes en løsning som kan brukes for å få det til å bli mer likt Windows akkurat her. Hvis du drar «Programmer»-mappen din til Docken (til høyre for fotgjengerfeltet) så vil du få en Startmeny-lignende meny hvor du kan starte opp dine programmer fra.

De vanlige funksjonene som du finner i Windows’ startmeny er på en Mac delt mellom Docken og Eplemenyen, som du finner øverst til venstre i skjermbildet.

Høyreklikking:
I motsetning til hva mange tror så er det faktisk en høyreklikk-meny i MacOS, akkurat som i Windows. De fleste av Apple’s skrivebordsmaskiner blir nå lansert med en mus som lar deg bruke høyreklikking. Man kan også velge å bruke en hvilken som helst vanlig pc-mus med to eller tre knapper sammen med en moderne Mac på hvis man ønsker dette (med få unntak). Hvis du bruker en bærbar Mac, som kun har en knapp under trackpad’en, så kan du simulere høyreklikkingen ved å holde nede Ctrl-tasten når du klikker, eller ved å plassere to fingrer på trackpaden mens du klikker. Den siste framgansmåten må slås på i Systemvalg først (Se under for å få vite hva Systemvalg er).

Kontrollpanel: Mac’s versjon av kontrollpanel heter Systemvalg, og kan kjøres fra enten eplemenyen (øverst til venstre i menylinjen) eller fra Dock.

Tastatursnarveier: De mest vanlige tastatursnarveier fra Windows, som feks Ctrl-P for å skrive ut og Ctrl-S for å lagre, finner du også på en Mac. Men istedet for å bruke Ctrl-tasten så må du istedet bruke Command-tasten på Mac-tastaturet, denne ser på mange tastatur ut som et eple eller et kløver-lignende tegn som du ser på bildet under her:

På en Mac vil tastatursnarveien for å skrive ut være Command-P, og for å lagre Command-S. Det er bare å prøve ut de snarveiene du er vant til fra Windows for å se om de virker på en Mac også.

En viktig universal-tastatursnarvei på en Mac er Command-I – denne vil ta deg til innstillinger for det programmet som du har aktivt når denne snarveien trykkes, gjelder på nesten alle programmer som kan kjøres på en Mac.

Les mer om Tastatursnarveier på en Mac her.

Avslutte programmer: I Windows kan du avslutte et program ved å klikke på det røde «X«-tegnet øverst til høyre i programmets vindu. Når gjør det samme på en Mac, trykker på det røde «X«-tegnet øverst til venstre, så vil du bare lukke programmets vindu istedet for å avslutte det. For å avslutte programmet så må du enten velge Avslutt i menyen helt til venstre oppe i menylinjen, eller ved å trykke Command-Q (min favoritt).

Maksimere vinduer: Når du klikker på den blå maksimere-knappen i Windows, så vil vinduet maksimeres til det okkuperer hele skrivebordet ditt. I Leopard så vil den samme knappen, en grønn sirkel med et pluss-tegn inni, øke størrelsen på vinduet slik at det er optimalt for innholdet, noe som ikke bestandig betyr fullskjerm. Dette kan være veldig uvant for mange Windows-brukere, men etterhvert vil det oppleves som en nødvendighet. Du vil få mye mere plass til å utføre andre oppgaver på skrivebordet på denne måte, spesielt godt egnet for multitaskere.

Bytte programmer: En vanlig måte å bytte mellom programmer som kjører i Windows er å trykke Alt og Tab samtidig. Du vil da få fram ikoner for hvert enkelt program som kjører og kan enkelt velge mellom dem. På en Mac kan samme triks utføres ved å trykke Command og Tab-tastene samtidig. På Mac har du også en fantastisk funksjon som heter Expose, denne funksjonen viser deg alle åpne vinduer på en gang i miniatyrform, slik at du kan navigere blant dem. Det er mange forskjellige måter å starte Expose på, men den mest vanlige er å trykke enten F9-tasten eller den dedikerte Expose-tasten på ditt tastatur – avhengig av din Mac-modell.

Når du har blitt litt mer vant til Mac og måten du jobber på i dette miljøet, så kan du lese vår artikkel-serie om et program som heter Quicksilver, dette er et program som enkelt lar deg søke og kjøre programmer ved hjelp av raske tastekombinasjoner. Quicksilver har også mange andre funksjoner, men de er for mer viderekommende.

Skjermen:
Din skrivebordsbakgrunn og skjermsparer på din Mac kan stilles inn via Systemvalg -> Skrivebord og skjermsparer. Når det gjelder skjermoppløsningen så kan denne stilles inn i Systemvalg -> Skjermer.

Det var alt for denne gang om bytting fra Windows til Mac, som jeg allerede har poengtert så er denne guiden en kort lommeutgave for å komme kjapt igang, men jeg kan anbefale dere som ønsker å lære mer om dette å ta en titt på disse ressursene:

For alle som ikke er så stødige på engelsk så kan Mac1.no sin Switch-guide passe utmerket, dette er en flott guide hvor man lærer mye.

Ellers har vi et par engelske som også er veldig nyttige: MyFirstMac, Apple Support – Mac101, og Apple Support Switch101.

Lykke til, jeg håper dere blir fornøyd med byttet til Mac og MacOS.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...