En mer nøyaktig bredbåndshastighets-måler

De fleste liker å ha kontroll over kvaliteten på det de kjøper, og dette gjelder også når man leier en bredbåndslinje/internettlinje fra en leverandør. Men hvordan sjekker man kvaliteten på slike tjenester som ikke kan måles på øyemål (ikke nøyaktig ihvertfall, og ikke kan man bruke det som et argument), vi har jo sider som Itavisen og Digi.no som tilbyr sine «speedometer» hvor man skal få en hastighetsmåling som kan gi deg et hint om du får det du betaler for. Men er disse «speedometerene» nøyaktige nok til at du kan stole på dem og bruke dem som et argument når du ringer og klager til kundeservice?  Absolutt ikke, disse tjenestene kan gi deg en cirka-måling hvis du har relativt lav hastighet på nettet ditt, men har du derimot en ganske høy hastighet så vil den være veldig unøyaktig. Dette er fordi den ikke måler din topphastighet men istedet så måler den gjennomsnittshastigheten din, noe som ikke blir nøyaktig da det tar litt tid før en evt nedlasting oppnår denne hastigheten. Så derfor vil jeg fraråde dere å bruke slike tjenester så lenge de ikke gjør noe med måten de måler vår hastighet på.

Men hvilke tjenester bør man bruke da?

Det finnes ingen fasit-svar på dette, men min anbefaling er to forskjellige ting:

  1. Bruk de norske universitetenes nedlastingsservere hvor man blant annet kan laste ned Linux, man kan bruke en hvilken som helst nedlastingsserver fra en hvilken som helst Norsk leverandør så lenge den har en stor kapasitet, last for eksempel ned en Linux-distro fra denne siden og følg med på hastigheten som nedlastingen holder. Etter en stund vil den nå en topphastighet og hvis denne holder seg stabil så er det dette tallet du skal bruke. NB! Husk at disse tallene blir målt i kb/s og ikke i Kbit/s som du kanskje er vant til, dermed må du gange tallet du får med 8 for å få det resultatet du kan bruke. Du kan også gange resultatet med 0,008 for å få Mbit/s. Huff, nok tall og regning for denne gang, istedet kan vi se på en mye enklere metode for å måle en relativ nøyaktig hastighet på ditt bredbånd, se på punkt 2.
  2. Pek nettleseren din til www.bredbandskollen.se (ja det er en Svensk tjeneste, men på nåværende tidspunkt så er dette den beste også). Trykk der det står «Starta Mätning» og vent til du får et resultat. Denne tjenesten gjør det hele på en mer nøyaktig måte, du vil få et resultat som er veldig nært virkeligheten, om det ikke er virkeligheten da. Du kan også trykke på der det står «Avancerad Mätning» for å velge sted i Sverige det skal måles fra, velg det stedet som er nærmest ditt bosted i Norge.

Mitt tips er at du bruker alternativ nr.2 på den korte listen over, dette er den enkleste og mest korrekte målings-metoden jeg kan tipse om akkurat nå. Husk at det kun er du som kan påvise at din nettleverandør ikke holder det de lover, du kan ikke regne med at de kommer på din dør for å fortelle at du har for lav hastighet og dermed har krav på å få litt penger tilbake eller en annen godtgjørelse. Hvis du kan vise til alt for lav hastighet over tid så bør du ta en telefon eller skrive en mail til din leverandør, hvor du viser til dine målinger og krever at noe må gjøres i tillegg til at du vil ha litt penger tilbake – Man skal jo tross alt ikke betale for luft heller?

Før jeg blir overkjørt av kommentarer som sier at dette er gammelt nytt, så vil jeg legge til at det er ikke det for alle, det er bestandig noen som ikke vet om tips som dette fra før. Men hvis noen har tips og komme med når det gjelder dette temaet så skriv dem gjerne ned i vårt kommentarfelt eller i forumet vårt, vi trenger en diskusjon rundt hastighet og kvalitetssikring rundt dette.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...