Er Apple en trussel for Microsoft?

Det er ikke lenge siden Apple-produkter, og spesielt Mac var forbundet med noe man burde holde seg langt unna. Maskinvaren og programvaren deres var kun for spesielt interesserte yrkesgrupper, og de store bedriftene styrte unna pga kompabilitet, og mangel på programvare. Men nå er det nye og friske tider for Apple, de øker sin markedsandel for hver dag som går, og selve merkevaren Apple er blitt et hipt innslag i samfunnet – spesielt blant de yngre, som kanskje er den viktigste gruppen å få aksept i for et teknologisk produkt.


Men at Apple gjør det bra er vel ikke en trussel for Microsoft? Å vippe en gigant som MS av pinnen skal vel godt gjøres? La oss grave litt under overflaten når det gjelder verdens største programvare-produsent. Finnes det noen stor trussel for dataverdenes nummer en?

Store dataselskaper som Google, Yahoo, Amazon og andre web-baserte tjenester har de siste årene tilbudt oss brukere funksjonalitet og applikasjoner gratis, Microsoft derimot tilbyr oss programmer med de samme funksjonene for en liten formue. Trenden idag er at vi brukere kan få tjenester og verktøy helt gratis som tilbyr oss akkurat det samme som programmer vi tidligere har betalt for. Dette er noe Microsoft helt sikkert er klar over selv, men om de virkelig kan snu denne trenden til sin egen fordel er jeg mer tvilende til.

Som jeg tydelig har antydet i både overskrift og ingress så kommer den andre, og muligens den største trusselen fra et selskap som Microsoft en gang i tiden etterlot for å dø – Apple (faktisk så reddet Microsoft Apple en gang ved å bli en aksjeeier. Mange påstår at dette kun ble gjort slik at MS fortsatt kunne hevde at de hadde en konkurrent, noe de i praksis ikke hadde den gang).

Statestikk for andre kvartal i USA viser at Apple knuste både HP og Dell i det amerikanske markedet for personlige datamaskiner, og dermed tar de tilbake store deler av det de tapte av markedsandeler på åtti og nitti-tallet. Men noe som overrasker enda mer er at Apple slo HP når det gjelder solgte enheter også:


  • Apple leverte 1,4 millioner datamaskiner i USA i andre kvartal, noe som representerer 8,5 prosent markedsandel, og 38 prosent økning fra i fjor. Mac vokste ni ganger (4,2%) raskere enn hele det amerikanske PC-markedet i andre kvartal.

  • Mac-salget økte med 386.000 datamaskiner i det amerikanske markedet i andre kvartal, noe som slår HP med god margin – HP solgte bare 222.000 flere maskiner i kvartal 2 (4,17 millioner totalt). Dell solgte flere maskiner enn HP igjen og beholdt sin solide plass som nummer en; de solgte 5,25 millioner PCer i siste kvartal, og hadde en økning på 557.000 enheter eller 11,9 prosent fra i fjor – dette representerer 32 prosent av det amerikanske markedet, men på verdensbasis er HP fortsatt nummer en og størst.


Dette ble kanskje litt mye tall og litt lite lesing mellom linjene, så la oss nå gjøre akkurat det – lese mellom linjene:

Hvis vi ser på det litt annerledes så har disse tre storhetene (Apple, HP og Dell) solgt tilsammen 1.165.000 flere maskiner i kvartal 2 enn de gjorde på samme tid i fjor. Og Apple har solgt en tredjedel av disse enhetene, man kan med sikkerhet si at de fleste av Apple-maskinene ikke kommer til å kjøre Windows. Med litt mindre sikkerhet, men fortsatt en stor en, kan man også si at de fleste ikke kommer til å kjøre Microsofts Office-pakke heller.

Mange vil påstå at Steve Jobs alene er mesterhjernen bak Apples økende suksess de siste årene, og dermed Microsofts største hodepine. At Jobs har skyld i noe av suksessen til Apple er helt sikkert litt sant, men at bare han alene skal være noen trussel for MS er helt feil, for hadde det vært slik at Jobs var det eneste problemet til MS, da hadde de ikke hatt noe å være bekymret for. Det de bør bekymre seg for derimot er folks irritasjon over Microsofts dominans i dette markedet. For selv om Apple har vært gudommelige i sin markedsføring, og at deres produkter er solide og flotte, så har nok bildet folk har av Microsoft også vært en stor del av suksessen til Apple. Men akkurat det har Apple utnyttet til det marginale også, bare se på Mac vs Windows-reklamene deres for eksempel.

For fem år siden så hadde det vært utenkelig for de fleste bedrifter å migrere til Apple-produkter, dette med unntak av en håndfull nisje-yrker (akademikere og grafisk design). Selv om mange hatet å bli «bundet» av Microsoft og deres produkter, så var ikke Apples produkter et alternativ pga vanskeligheten som lå i bytte av dokumenter, mangel på programmer, kompatible programmer og maskinvare , support og utviklere. Idag er det helt andre muligheter, ikke bare pga Apples produkter, men like mye pga av tredjeparts programmer og maskinvarer. Spesielt har webbaserte verktøy som Google Apps, email og IM fra web, og andre ting som er i stor utvikling i tillegg til å være gratis, vært med på å gjøre det lettere for ledere å migrere alle maskiner i bedriften til Mac. Og hvis ikke bedriften selv tar seg av migreringen så gir de i større grad sine ansatte et valg nå, hvis man bruker Mac til vanlig så kan man i mange bedrifter få benytte seg av det samme der.

Så nettopp derfor er webbasert gratisverktøy en stor trussel for Microsoft, de er med på å gjøre avgjørelsen om bytte om operativsystem og datamaskiner mye enklere for folk som tidligere har vært bundet til MS og deres produkter.

Nå er ikke Apple akkurat en trussel for den daglige matpakken til Ballmer & Co, men det er en utvikling som på sikt kan minske dominansen til Microsoft betydelig. Til og med Romeriket måtte falle til slutt, og selv om jeg ikke har noen tro på at MS vil falle helt, så har jeg liten tro på at de vil være en så tydelig nummer en for alltid. For oss forbrukere så hadde det vært best om både Apple og Microsoft hadde fått en mye mer réell konkurranse, slik det er nå er kun til Microsofts og Apples beste.



[Kilde: AppleInsider]