Google – mer enn bare nettsøk

Google er et ord og navn alle vet om. Navnet brukes også som verb, som for eksempel å google, googler og googlet. I den siste tiden har Google kommet med flere tjenester på nett. De driver ikke bare lenger med nettsøk. Det liker best å lage applikasjoner som fungerer i nettleseren, men de har også laget et par programmer til bruk på PC.

Google. Alle vet hva det er, iallefall hva det var. Det var en søketjeneste, og det er den søketjenesten flest bruker i dag. Men som alle andre, Google har utviklet seg. Samtidig som søketreffene blir bedre vokser det fram nye tjenester, både til nettleseren vår og til PCen vår. Til PCen tenker jeg selvfølgelig på programmer som Google Earth (Kart og sattelittbilder av jorden med flott 3d grensesnitt) og Google SketchUp (Lar deg lage enkle 3D modeller). En side som kanskje ikke så mange er klar over er www.google.com/options. Her har Google en fin liste over de fleste av tjenestene sine. Her finner vi blant annet Gmail, Dokumenter, Kalender, Oversetter osv. Du blir overrasket over alle tjenestene Google faktisk har å by på.

Gmail begynner å bli ganske vanlig. På Gmail.com står det at lagringsplassen øker hvert minutt, det gjør den faktisk. Den har ikke stoppet ennå, og er i nåværende tidspunkt oppe i 6840 mb, altså 6,8 gb gratis lagring, men til gjengjeld er det et par Google Ads på siden. Tross alt, med tanke på all den lagringsplassen som er gratis, så godtar jeg de får annonsene som faktisk er relevante.

Dokumenter er veldig praktisk, og ekstremt enkelt å bruke. Gratis office pakke rett i nettleseren med nettlagring slik at du kan hente fram dokumentene hvor enn du skulle befinne deg (krever selvfølgelig internettilgang!). Her har du både skrivedokument, presentasjonsdokument (aka PowerPoint) og regneark (aka Excel). Noe av det geniale med presentasjonsbiten er at når den «fremføres» kan du invitere andre Google brukere rundt om i verden til å være deltager. De blir listet opp langs høyre siden i margen og alle kan kommunisere sammen via et lite teksfelt samtidig som en styrer presentasjonen og trykker seg gjennom. Og som om ikke dette var nok, så kan man selvsagt laste ned de ferdige dokumentene som PDF hvis det skulle være ønskelig.

Google Translate (Oversetter) kom nylig med støtte for norsk bokmål. Denne tjenesten lar deg oversette tekster du kopierer inn, eller den kan oversette hele nettsteder med at du skriver inn linken og trykker «Oversett». Selve setningsoppbygningen kunne nok vært litt bedre, men hvis du skulle foretrekke norsk fremfor tysk så får man så absolutt med seg betydningen av setningene. Det er også en egen funksjon for å hjelpe til med å foreslå bedre oversettelser så oversettelsene vil nok bli bedre etterhvert. Tjenesten fungerer uansett veldig bra som ordbok hvis det er enkeltord som er vanskelig å forstå.

Tilslutt skal jeg bare nevne en helt ny tjeneste som kalles «Sites». Den lar deg lage egne nettsteder og legge til en del komponenter osv. Kan være verdt å prøve ut. «Talk» er Google sin IM tjeneste, og ellers har de også en veldig fin kalender tjeneste som brukenes i nettleseren. Her er det også støtte for å dele kalendere. En siste ting er at hvis du har en Gmail bruker så er det det samme som en Google bruker og du har dermed tilgang til alle tjenestene ved hjelp av Gmail brukeren din. De nye tjenestene må settes opp hver for seg, men du slipper å registrere en ny bruker for hver tjeneste.

Nyttige linker:

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...