Hva er dataspill?

De aller fleste av oss har et forhold til dataspill, eller videospill som det også ofte kalles. Hver generasjon vil ha forskjellige forhold til dataspill ettersom teknologien har utviklet seg med årene, og spillene da har utviklet seg i takt.

Dataspill – en introduksjon

Et dataspill, er et elektronisk spill som kan brukes sammen med en dataenhet, for eksempel en kontroller, tastatur eller joystick. Videospill kan brukes til underholdning og avslapning, men de kan også brukes til konkurranser og til datalæring av mange forskjellige former. Noen videospill er utviklet for å bidra til å forbedre finmotorikk og flere videospill brukes i dags om læringsverktøy i skolen eller på en pedagogisk måte.

De første videospillene ble laget som prototyper på 1950- og 1960-tallet, på 1970-tallet var det en hel industri skapt rundt videospill. Faktisk ble det produsert så mange videospill at industrien i 1983 var i krise fordi det ble laget altfor mange spill i forhold til det som ble etterspurt. Flere av spillene var også i så dårlig kvalitet at ingen ønsket å spille dem. Denne krisen førte til at videospillprodusenter og utgivere var svært forsiktige med hvilke videospill de produserte, og i løpet av 2000-tallet ble de fleste videospill laget av store selskaper. Fremveksten av internett tillot imidlertid små utviklere å begynne å lage sine egne spill.

I mange år ble videospill ansett som en hobby eller et tidsfordriv, men på slutten av 2000-tallet begynte elektronisk sport, eller eSport, å øke i popularitet. Elektronisk sport er konkurranser mellom profesjonelle videospillspillere som kan foregå i form av kamper eller turneringer innenfor et hav av forskjellige spill. I dag er det også mange ‘gamere’ som lever av å publisere innhold om dataspill på nett. Disse legger gjerne ut videoer av at de spiller på plattformer som YouTube og Twitch.

Opprinnelsen til videospill

De første videospillene ble laget så langt tilbake som på 1950-tallet, da informatikere skapte enkle elektroniske spill for å se hva datamaskiner hadde muligheten til å gjøre. Svært enkle spill som tic-tac-toe kunne programmeres inn i tidlige datamaskiner, og disse ble brukt som demonstrasjoner for å vise hvor kraftige datamaskinene var. En av de mindre kjente faktaene om videospill er at mange tidlige utviklere ikke trodde at de ville være populære som underholdning, og brukte dem derfor bare til å teste datamaskinens muligheter.

Det første videospillet som ble distribuert ble utviklet i løpet av 1961-62, og ble kalt ‘Spacewar!’. Ved å bruke veldig enkel grafikk kunne to spillere simulere en romkamp. På 1970-tallet skapte dataprogrammerere programmeringsspråk, som gjorde det lettere for folk å lage programmer, inkludert videospill. Flere og flere dataprogrammerere begynte å utvikle sine egne spill, ettersom folk begynte å se potensialet i videospill.

Dette gjorde at videospill utviklet seg raskere, og kort tid etter ble det første arkadevideospillet og den første hjemmevideospillkonsollen opprettet og distribuert. Arkader hadde tidligere bestått av mekaniske spill som klomaskiner, men i løpet av dette tiåret begynte videospill å ta over.

Fremveksten av videospill

Det første vellykkede arkadevideospillet var Pong, som ble utgitt i 1972. Dette enkle spillet lar to spillere konkurrere i et bordtennisspill, og poengsummene registreres øverst på skjermen. Selv om det virker enkelt etter dagens standarder, var dette spillet revolusjonerende på den tiden og det tok verden med storm.

Etter hvert som nyheter og fakta om videospill spredte seg, og industrien vokste seg større og større, begynte programmerere i Storbritannia, USA, Russland, Japan og mange andre land å lage sine egne videospill. Noen programmerere tok de grunnleggende ideene til ett spill og kopierte det, og la til nye elementer. Andre eksperimenterte med helt nye konsepter, hvorav noen ble populære hits. Bordtennisformatet til Pong ble kopiert mange ganger, men andre typer spill som skytespill og eventyrspill ble etter hvert mer etterspurt og populære.

Dette førte til en enorm vekst i produksjon og salg av videospill i løpet av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet, som omtales som «gullalderen» for arkadevideospill. Noen av de mest ikoniske og populære videospillene ble laget i løpet av denne epoken, inkludert Space Invaders, Pac-Man, Asteroids, Breakout, Galaga og Donkey Kong.

Videospillkrasj

Alt dette endret seg i 1983. Videospillmarkedet opplevde en krasj, fordi det ble laget for mange videospill som var dårlig programmert. Mange billige kopier av populære spill oversvømte markedet, og dette skadet videospillindustrien fordi det så ut til å være mangel på innovasjon og kvalitetskontroll.

Dette førte til at videospillskapere og -produsenter økte standardene for videospill. Noen videospillutviklere skapte nye måter å sikre kvalitet på, for eksempel det kassettbaserte videospillsystemet. Dette systemet tillot videospillprodusenter å sjekke kvaliteten på spill som ble produsert for konsollene deres, ettersom programmerere måtte få godkjenning for å publisere et spill før det kunne lages. Dette førte igjen til fremveksten av tredjepartsutviklere, som er selskaper som produserer videospill som skal spilles på konsoller som de ikke har laget selv. I moderne tid er det store flertallet av videospillproduksjonsselskaper tredjepartsutviklere.

Det moderne videospillmarkedet

En av de viktigste aspektene ved videospillmarkedet er innovasjon, i og med at folk mest sannsynlig vil velge å kjøpe et spill som er nytt for dem fremfor et som kan by på noe de allerede kjenner til. Dette har fått videospillmaskinvarer som konsoller til å utvikle seg veldig raskt. I løpet av den 50+ år lange historien til videospillkonsoller har det vært ni generasjoner med maskinvare, som hver gang har vært bedre enn den før.

I de første årene med spill var hjemmekonsoll-markedet veldig mangfoldig, med mange selskaper som konkurrerte med hverandre. Eksempler på disse inkluderer Atari, Mattel og Fairchild. I løpet av 1980-tallet ble flere nye selskaper fremtredende som fortsatt er populære i dag, som Sega og Nintendo. Nintendo gjorde den håndholdte konsollen ekstremt populært med sin nye konsoll.

På slutten av 1990-tallet hadde mange av de eldre videospillselskapene gått ut av virksomheten eller gått videre til andre markeder, og nye selskaper flyttet inn for å ta deres plass. I løpet av 2000-tallet var de viktigste videospillselskapene Sony med PlayStation, Microsoft med Xbox og Nintendo med DS og Wii. Disse tre selskapene er fortsatt de største videospillprodusentene til i dag.