Hva er Microsoft 365?

Microsoft har etablert seg til å bli ett av verdens største selskaper, og ledende innenfor både software og hardware innenfor IT kategorien. I dag kjenner så og si alle til programmer som Excel, PowerPoint og Word, og de blir brukt i både private og offisielle sammenhenger.

Slike verktøy har vært med på å gjøre hverdagen vår mye enklere, og det har ikke mist gjort Microsoft til et vellykket selskap. Her finner man en rekke forskjellige programmer rettet mot ulike bruksområder og målgrupper. Pakken som inneholder alle disse programmene, heter i dag Microsoft 365. 

Kort om Microsoft

Microsoft Corperation er et amerikansk multinasjonalt teknologiselskap som produserer dataprogramvare, forbrukerelektronikk, personlige datamaskiner og lignende tjenester. De har hovedkontor i på Microsoft Redmond-campus i Redmond i Washington i USA, der de utvikler kjente merkevarer som produkter i Windows-serien, Microsoft 365, nettleserens Internett Explorer og Edge, Xbox og Microsoft Surface-serien. 

De mange kjente produktene og softwaren de har utviklet har tjent dem enormt mye, og i 2020 ble selskapet rangert som nummer 21 i Fortune 500-rangeringen over de største amerikanske selskapene rangert etter inntekter. De rangeres også sammen med de fem store amerikanske informasjonsteknologiselskapene, der de deler plassen med Alfabet, Amazon, Apple og Meta.

Microsoft bel grunnlagt av Bill Gates og Paul Allen den 4. april i 1975, og i starten hadde de litt andre mål med selskapet sitt. De ble først grunnlagt for å kunne utvikle og selge BASIC-tolker for Altair 8800. Etter hvert begynte de å dominere markedet for PC-operativsystemer med den banebrytende MS-DOS på midten av 1980-tallet, etterfulgt av noe vi alle kjenner til i dag, nemlig Windows.

Siden den tiden har selskapet opplevd enorm vekst, som har ført til kjøpene av en rekke andre store selskaper. Noen som er verdt å nevne er blant annet LinkedIn for 26,2 milliarder dollar i desember 2016, og Skype Technologies for 8,5 milliarder dollar i mai 2011

Office blir til 365

Det vi kjenner som Microsoft 365 i dag, het faktisk Microsoft Office før, og blir ofte referert til som Office pakken. Det er Microsoft Word, Microsoft Excel og Microsoft PowerPoint som er de mest brukte programmene i pakken, men den inneholder også mange andre program. Sammen utgjør de en fullstendig pakke med mange av de programmene man trenger for å bruke ne datamaskin både i private sammenhenger, men også til skole, jobb og i andre sammenhenger.

Mange av programmene er til for å bearbeide, presentere og operere med tall og tekst, og i mange tilfeller kan man bruke pakkene i samarbeid med hverandre. I tillegg finner vi Microsoft Office blant programmene i pakken, som er mer rettet mot personlig administrasjon og kommunikasjon.  

Historien bak

Microsoft presentere Office pakken aller først i oktober 2010. I starten var dette en privat beta sammen med ulike organisasjoner. Dette førte deretter til en at en offentlig beta kom i april 2011, som etterfølgende nådde en generell tilgjengelighet 28. juni 2011. Denne lanseringen var primært rettet mot bedriftsbrukere, og det var en måte å holde seg konkurransedyktige ovenfor andre, store software selskaper på. 

Google hadde imponert stort med sine Google apps, der forbrukeren enkelt kunne finne frem til alle applikasjoner som ble tilbudt av Google. For Microsoft ble Office en lignende tjeneste; et sted der du enkelt kunne få tilgang til det Microsoft tilbød i lignende kategori. I tillegg til å kunne tilby bedrifter og bedrift personer en forenklet navigering i Microsoft tilbudet, så kunne også Office friste med sky basert lagring på tvers av plattformer, som har vist seg å være uvurderlig og senere en standard når det kommer til å oppbevare informasjon.

Etter lanseringen i 2011 så ble det foretatt en rekke oppgraderinger av Office, som i senere tid har hetet Office 365, og kun Microsoft 365 som vi kjenner det i dag. Flere software programmer har blitt lagt til, de har etablert seg som en løsning for både husholdninger og privatpersoner, og kunne tilby brukerne sine stor lagringsplass. 

Begynnelsen for Microsoft 365

Microsoft 365 ble også først lansert for bedrifter under Microsoft Inspire i 2017. Dette skulle være et tilbud med abonnementsløsning for bedrifter i ulik størrelse, for å kunne tilby skylagring, samarbeid og sømløst arbeid på tvers av plattformer. 

I mars 2020 kunne de med glede annonsere at også forbrukeren kunne bruke Microsoft 365, som nå for alvor ble det nye navet som skulle ta over for Office 365. Forbrukerpakken som ble lansert inneholdt de allerede eksisterende Office 365 produktene som var rettet mot hverdagslivet, produktivitet og familie, dette inkludert Microsoft Office-pakken, 1 TB ekstra OneDrive lagring, tilgang til OneDrive Personal Vault og 60 minutter med Skype-samtaler i måneden. Samarbeidsplattformen Teams, der man også kan legge til rette for familiebruk av tjenesten, samt et premienivå av Microsoft Family Safety ble også lagt til i tilbudet. 

Som om ikke dette var nok kunngjorde også Microsoft planer om å kunne tilby prøvetilbud fra tredjepartstjenester som arbeider innenfor lignende felt. Her finner vi blant annet Adobe som er sørlig kjent for kreative programmer som Photoshop, InDesign, After Effects og Illustrator, samt Blinkist, CreativeLive, Experiean og Headspace. Alle disse er selskaper som har inngått partnerskap. Pakken skulle tilbys uten endringer i prisnivå. 

Navnet Microsoft 365 er noes om har kommet fornylig, og det var den 13 oktober i år at Microsoft kom ut med den offisielle beskjeden om at produkter og tjenester som opererer under navnet Microsoft Office skulle få et nytt navn på alle plattformer. Endringen vil finne sted på Office.com, den offisielle nettsiden for merkevaren i november 2022, og i Office appene på nyåret. 

Microsoft Office-merket vil fortsatt bli brukt for eldre produkter, inkludert abonnementsprodukter som fortsatt bruker «Office 365»-navnet. Dette er blant annet The Office 365 Enterprise Editions og evig lisensierte Microsoft Office 2021. 

Programmene i Microsoft 365

Microsoft 365 er samlebetegnelsen for pakkens om inneholder en rekke software fra Microsoft, herunder:

Skrivebords applikasjoner

  • Microsoft Word: Et program som lar deg skrive og redigere i dokumenter.
  • Microsoft Excel: Et regnearkprogram.
  • Microsoft PowerPoint: Et presentasjons program
  • Microsoft OneNote: Et program for å ta og lagre notater i mapper, sammen med håndskrevet tekst, figurer og tegninger som kan deles med andre.
  • Microsoft Outlook: En «Personal Information Manager” (PIM), der du kan opprette din egen e-post, kalender og adressebok
  • Microsoft Publisher: En apps for publisering og designing, stort sett av brosjyrer, merkelapper, kalendere, kort, nyhetsbrev, nettsider og postkort.
  • Microsoft Access: En database administrerende system for Windows som kombinerer Access Database Engine med grafisk brukergrensesnitt og programvareutviklingsverktøy

Online tjenester og apper

  • Outlook.com: Dette er en nettbasert tjeneste som opprinnelig ble lansert som Hotmail, inkludert en adressebok og kalender.
  • OneDrive: En online tjeneste designet for å lagre filer.
  • Office på nettet: Dette er den skybaserte versjoner av Word, Excel og PowerPoint. Det kan minne om tjenesten Google Docs, som også er deres største konkurrent.
  • Microsoft Teams: En forretningskommunikasjonsplattform som har blitt særlig populær i bruk under pandemien og i perioder med hjemmekontor og
  • To Do: En app for å planlegge, administrere og behandle oppgaver.
  • ClipChamp: En tjeneste for videoredigering på nett.
  • Skype: En direktemeldings- og VOIP-tjeneste, den ble kjøpt opp av selskapet i 2011.
  • Microsoft Family Safety: Denne tjeneste omfatter foreldrekontroll som kan brukes på tvers av Windows-, Android-, iOS- og Xbox-enheter. Her har man mulighet for å dele posisjoner, sette tidsbegrensninger og filtrere for søk på nett, blant andre funksjoner.   

Enterprise servere og tjenester

  • Exchange Server: En server for e-post og kalendertjenester.
  • SharePoint: Dette er en nettbasert samarbeidsplattform. Programmet kan brukes til en rekke forskjellige oppgaver, og bruksområdet varierer stort fra en organisasjon til en annen. Likevel selges det først og fremst inn som et dokumenthåndterings- og lagringssystem.
  • Microsoft Power Platform: Programmet her er en serie med applikasjoner for forretningsintelligens, apputvikling og app-tilkobling.
  • Yammer: En plattform for å lage sosiale nettverk for bedrifter.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Microsoft for lengst har etablert seg som et av verdens mektigste selskaper innen dataprogramvare, forbrukerelektronikk og personlige datamaskiner for å nevne noen felt. De har siden sin oppstart i 1975 tilbudt smarte og banebrytende løsninger for både bedrifter og privatpersoner, og Microsoft 365 er et av de beste eksemplene på dette.

I dag brukes programmer som Windows, Excel, OneNote og PowerPoint av både store og små bedrifter, samt studenter og privatperson, alle som mål om en enklere, mer profesjonell og ikke minst sømløs opplevelse av arbeid med tall og tekst for å neve noe. I tillegg kan egne servere og tjenester hjelpe bedrifter med å løse komplekse oppgaver, jobbe sammen selv om man ikke er fysisk på samme sted, og å skape egne sosiale nettverk for de ansatte, for å nevne noe. 

Bruksområdene for Microsoft 365 er med andre ord svært mangfoldig, og du kan selv tilrettelegge for hva det er du har behov for. Enkelte programmer krever dessuten minimalt med IT forståelse for å kunne fungere på et godt nivå, mens andre er mer komplekse og avanserte i bruk. Dette har alt i alt resultert i en skreddersydd brukeropplevelse på tvers av organisasjoner, privatpersoner, familier og alt det imellom som skulle ønske å bruke Microsoft 365 for en enklere hverdag.