Hva vil teknologiframtiden bringe?

OK, vi i BetaMagasinet er gått litt lei av å poste nyheter konstant, derfor må vi også poste artikler som avviker litt fra normalen. Som for eksempel denne, hvor vi skal reflektere litt om teknologiframtiden: Hvilken retning beveger vi oss? Helst vil jeg unngå å leke spåmann, men det er vel strengt tatt uungåelig?

I vår har det skjedd mye på «touch»-fronten. Altså trykkfølsom teknologi. Microsoft kunne i mai røpe at deres kommende operativsystem, Windows 7, vil fokusere stort på såkalt «multi-touch»-teknologi, og som du kunne lese i helga er Asus klare med en prototyp av en spesiell bærbar PC uten tastatur eller touchpad. Dessuten planlegger Shuttle å gå bort fra barebones og satse på iMac-kopier med trykkfølsomme skjermer. At det vil skje mye innen trykkfølsomhet utover sommeren og høsten vil vi ikke dyrke noen som helst tvil om — det vil det garantert. I hvor stor grad er jeg ikke spåmann nok til å anslå.

Mye vil også skje innen skjermkortenes verden. AMD og NVIDIA vil trolig fortsette å knive i all fremtid (vel, kanskje ikke all) og godt er det. En tendens vi begynner å legge merke til i større og større grad er skjermkortprodusenter som kjøper rettigheter til spill, eksempelvis NVIDIA som er haier på dette området. Spill som Age of Conan og Crysis viser NVIDIAs logo under oppstart. Forhåpentligvis vil ikke dette føre til at spillprodusentene optimaliserer spillene for kun NIVIDA eller ATI, noe som vil hemme konkurransen i markedet — noe vi igjen for all del ikke ønsker. Uansett, begge produsentene er snart klare med helt nye serier: ATIs HD 4000 og NVIDIAs GT 200 vil snart være å finne i butikkhyllene. Hvis du lurer på hvorfor vi ekskluderer Intel og andre produsenter kan jeg si såpass: Enhver med interesse for spill og ytelse vil ei ha interesse for denne typen skjermkort. Derfor er de heller ikke tatt med.

Når det kommer til prosessormarkedet ser vi en tydelig Intels dominans som kan skape mindre konkurranse og dyrere priser. AMD har slitt med underskudd det siste året, og måtte bl.a. kutte tusenvis av arbeidsplasser tidligere i år, det skyldes kanskje at selskapet ikke har greid å holde tritt med Intel når det gjelder ytelse. I et forsøk på å vinne tilbake tapte markedsandeler ble prisene på AMD-prosessorer drastisk senket. Dette har garantert hjulpet, men hvor mye er vi usikre på. Likevel håper vi på et mer stabilt CPU-marked i løpet av 2008, slik at konkurransen blir bedre og prisene blir lavere.

Selv om vi sjeldent omtaler skjermer, har vi lagt merke til en trend blant venner og bekjente: Mange begynner å anskaffe seg skjermer fra 22″ og oppover. Det er nok mest vanlig med 17- eller 19-tommere ennå, men det er defintivt flere og flere som går til innkjøp av større skjermer. Tester viser faktisk at man jobber opptil fire ganger raskere på større skjermer, enn små. Om dette har hatt en effekt på markedet eller ikke, gjenstår å se. Kanskje sitter vi alle med 30-tommere om noen år?

Computex-messen i Taiwan er nettopp overstått og selv om vi ikke var tilstede (noe vi gjerne skulle) er det mange nettmedier som melder om mye nytt og en positiv framgang. Selv om teknologiens fornyelseshastighet har sakket ned voldsomt siden nittitallet har vi garantert en lys og spennende framtid foran oss. Men om vi alle har roboter som gjør arbeidet for oss om kort tid, stiller vi fortsatt spørsmålstegn til.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...