Hvilken netbook bør jeg velge?

Det siste halvåret har det kommet drøssevis av nye ultraportable datamaskiner, eller netbooks, som de så fint kalles. Dog, først nå kommer mange av disse til Norge, og jeg er sikker på at mange der ute planlegger å anskaffe seg en liten, lett og handy laptop. Men, det er ikke alltid så lett å velge hvilken netbook man skal velge, og her er noen gode råd.

Nå skal det sies at selv om vi ikke har testet disse selv, har vi samlet en del informasjon som kanskje vil gjøre valget lettere.

1. Bruksområder:
Når du skal velge en netbook bør du tenke gjennom hva du skal bruke den til. Er det viktig med mye plass, en del minne og en relativt kraftig prosessor bør du kanskje satse på en av de større utgavene, som for eksempel MSIs Wind som kommer i løpet av juli. Bryr du deg lite om plass, mindre om minne, mens prosessorkraft er en bonus kan du satse på flash-versjonen av Acers One Note. Kort sagt: Du må vurdere bruksområdene før du bestemmer deg. Det er det viktigste tipset.

2. Utseende:
Er farge, layout og utseende generelt viktig for deg bør du ta en kikk på en del av de mest populære netbookene for tiden. De fleste kommer i ulike fargevalg, og mange av produsentene har tatt hensyn til dette.

3. Ytelse:
Er ytelsen viktig for deg, er nok ikke en netbook det rette kjøpet. En netbook er ultraportabel, og vil ikke kunne dra tunge applikasjoner eller spill. Den er for å surfe, skrive og notere med. En netbook avhenger rett og slett av at du har en annen PC du kan bruke til slike ting. Dog, det er forskjell på de ulike variantene, og naturligvis, de største er ofte de beste. MSIs Wind har — for eksempel — en 80 GB harddisk, 1 GB minne og en 1,6 GHz Intel Atom-prosessor som vil gå greit i Windows XP eller Linux. Det er også verdt å nevne at alle disse vil slite med Windows Vista.

4. Størrelse:
Skal du anskaffe deg en netbook er trolig størrelsen viktig når du skal ta avgjørelsen. Størrelsen på skjermen henger ikke alltid sammen med maskinens utvendige størrelse, derfor lønner det seg å se på maskinens oppgitte vekt. Eksempelvis har Asus EEE 701 (7-tommer) høyttalere på siden, som gjør at den blir nesten like stor som en 8,9-tommer. Sistnevnte fyller dermed chassiset bedre.

5. Pris:
Prisen er sikkert også en avgjørende faktor, derfor bør du nøye tenke gjennom punkt én, selv om de fleste netbookene ligger mellom 2500 og 3500 kroner. De harddisk-baserte PC-ene er ofte dyrere enn de som er SSD-baserte, og jo større netbooken er, desto mer koster den. Tro det eller ei.

De mest aktuelle modellene:

MSI Wind:

wind6.jpg

MSI stiller sterkt med størst skjerm, tastatur og touchpad. Maskinen er også kraftig, i tillegg har den mye plass pga. dens harddisk (80 GB). Med en Intel Atom under panseret har den lengre batterikapasitet enn bl.a. EEE 900. Den fåes med 3- og 6-cellers batteri; sistnevnte er dog ikke tilgjengelig ennå. MSIs skjerm har dårligere oppløsning enn sine konkurrenter, med 1024×600 px på 10-tommeren. Kommer i tre farger: Svart, rosa og hvit. Wind kommer med Windows XP.

Maskinens pris ligger på ca. 3500 NOK.

Asus EEE 900:

eee900pd9.jpg

EEE 900 henger litt etter MSI Wind og Acer Aspire One. Den er andre generasjons EEE-PC, og har ikke Intel Atom i motsetning til storebroren EEE 901. Den er til gjengjeld billigere enn de andre, ca. 2300 kr i norske nettbutikker. Skjermen på 8,9 tommer fyller hele chassiset, i motsetning til lillebror 701s 7 tommer. Skjermens oppløsning teller 1024×600 px. Kommer i to farger: Svart og hvit. Maskinen er Linux-basert.

Acer Aspire One:

aspire-one.jpg

Akkurat som MSIs Wind har Acer gjort en grundig jobb med tilrettelegging av tastaturet. Nettsteder som har omtalt maskinen sier den har et like godt tastatur som Wind-en, tross dens mindre størrelse. Av specs finner vi en Intel Atom på 1,6 GHz, 512 MB/1024 MB minne og 8 GB SSD/80 GB HDD lagringsplass. Den kommer i to utgaver, en billigere versjon med 512 MB ram og 8 GB flash-minne (Linux), og en annen — litt dyrere — versjon med 1 GB minne og 80 GB harddisk (Windows XP). Skjermoppløsningen er på 1024×600 px. Kommer i to farger: Mørk blå og hvit.

Ettersom Aspire One kommer i to utgaver, får den to ulike priser. Den billigste (512 MB/8 GB SSD) vil ligge på det samme som EEE 900 (ca. 2600-2900 NOK), mens den dyreste vil koste deg litt mindre enn MSIs Wind — ca. 3200-3300 NOK.

Andre, kommende modeller:

Utover sensommeren og høsten kommer det andre alternativer, som f.eks. Dells «E» og — avbildet nedenfor — HPs Mini-Note.

mini-note-small.jpg

HPs Mini-Note kommer med Windows Vista, og vil derfor være tregere enn de Linux- og XP-baserte netbookene. Den har ikke Intel Atom, akkurat som Dells EEE, og er større og tyngre enn konkurrentene. Maskinen er ifølge HP beregnet for business og selskaper.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...