Hvordan lykkes med et nettsted?

Vi lanserer vår Internett-kategori og i den anledning passer det bra med en artikkel om nettopp internett og hvordan man kan lykkes med et nettsted. Vi vil ramse opp punkter som er ekstremt viktige, og enkelte tips for hva du bør gjøre hvis du vil oppnå suksess. Dog, ei heller Betamagasinet kan gi deg en fasit, derfor bør du vurdere hva du selv vil, og hvordan du skal gjøre det.

Når du skal starte et nettsted, og du planlegger å ha dette som en inntektskilde, bør du tenke deg godt om. Det er meget vanskelig å oppnå suksess åtte år etter .com-bølgen herjet på sitt verste, derfor kan du lett tråkke feil og havne et helt annet sted enn du hadde planlagt til å begynne med. Dermed — selv om vi anbefaler å satse — bør du gjøre det på en sikker måte, i tilfelle du feiler. Og sjansen er relativt stor for nettopp dette.

Et nettsted i dag kan være så mangt. Et redaksjonelt magasin, som for eksempel Betamagasinet.no, eller en blogg. Sistnevnte kan være en lur løsning hvis du opptrer på egenhånd. Det settes nemlig mindre krav til blogger, og du kan oppnå et godt besøkstall selv om du publiserer få artikler og poster. Planlegger du å starte en nettavis er det et godt tips å få med noen venner eller bekjente; evt. kan du bruke diverse fora for å rekruttere folk som gjerne vil være med på prosjektet ditt. Er du alene om en nettavis kan du ende opp med at leserne forsvinner på grunn av for lite oppdateringer. Er du heldig vil leseren bare besøke nettstedet ditt sjeldnere, fordi personen vet det ikke er oppdatert.

Selv om et fåtall lykkes med blogger fra WordPress.com, Bloggspot osv., anbefales det å bruke et eget webhotell og domene. Du vil opptre mer profesjonelt, og leserne vil se på siden din som selvstendig, og derfor mer attraktiv. Ser jeg en bloggspot-lenke kan jeg i verste fall unngå å klikke på lenken, fordi jeg kanskje har fordommer mot enkelte bloggleverandører. Dessuten vil du ha mer kontroll over bloggene dine, spesielt når det gjelder annonser, hvis du har ditt eget webhotell og en blogg liggende på dette.

Innhold er for de fleste viktigere enn design, dog er nettstedets utseende også viktig for en god del av leserne dine. Det er ikke akutt nødvendig med et unikt design, men det anbefales på det sterkeste. Det er ikke et kvalitetsmerke å bruke et gratistema, for å si det sånn.

Noen norske nettsteder — inkludert en del av de store nettavisene — har fyllt siden til randen med annonser. Dette kan være en idé, men vi anbefaler ikke å overdrive bruken av annonser. Driver du et lite nettsted kan leseren bli irritert og i trass unngå å klikke på annonsene personen finner interessante.

Tid. Det å bruke tid på prosjektet sitt er i aller høyeste grad et godt tips. Stort sett alle som har gjort suksess på nettet har brukt dusinvis av timer på å promotere, finpusse sidens ytre og lesbarhet, samt — ikke minst — å produsere innhold. Har du ikke tid, er det bare å legge det fra seg. Om du ikke har en ekstremt god idé som kan garantere deg suksess, da. Men hvem har vel det?

Interessant innhold kan være nøkkelen til suksess, dog, har du innhold med en viss interessefaktor, vil du — med rett promotering — få en leserskare. Det er ikke nødvendig å skrive høyst interessante artikler, om ekstremt populære temaer hver gang. Dreier nettstedet ditt seg om ett område (som for eksempel teknologi), vil leseren trolig oppfatte alle artikler som interessante, så lenge de omhandler noe. Det høres kanskje dumt ut, men ingen nettsteder produserer interessant innhold konstant. Planlegger du å skrive mye, eksempelvis å ha en redaksjon, kan dere rammes av tørrhet innenfor nettstedets område. Dermed — siden artikler publiseres — blir innholdet nogen lunde døvt. Dog, så lenge det omhandler noe, vil leserne finne det relativt interessant.

Har du, og eventuelt redaksjonen din, gode skriveferdigheter er dette selvsagt et stort pluss. Den gjennomsnittlige leseren bryr seg nokså lite om skrivefeil, og du trenger ikke å være en dyktig journalist for å gjøre suksess med en blogg eller et redaksjonelt nettsted. Likevel, det å unngå sinte kommentarer fra pirkete lesere er jo alltids en fordel. Det er litt pinlig hvis en skrivekyndig leser finner et titalls skrivefeil i en artikkel.

Er du dyktig i engelsk — og da mener jeg ikke om du så vidt sto på videregående — kan du vurdere å lage et nettsted på engelsk. Mulighetene er uendelige hvis du skriver på et språk hundrevis av millioner mennesker forstår, i motsetning til norsk, som bare knappe fem millioner har dreisen på. Nordmenn er generelt ganske dårlige i skriftlig engelsk, derfor bør du være over gjennomsnittlig dreven i språket hvis du skal produsere innhold for den engelskspråklige verdenen.

Skriver du på engelsk har du også tilgang til en mengde promoteringsverktøy som Digg.com, Del.icio.us og Techmeme.com (skriver du om teknologi, vil Techmeme gi deg massiv trafikk om du når opp). Det finnes selvsagt også slike verktøy for norske nettsteder, og da med Kudos.no i spissen, men disse har knapt mer trafikk enn en blogg med litt størrelse, derfor er disse begrensede.

Når det gjelder domener er det ikke nødvendig med et toppdomene (.no, .com, .org, .net, osv.), men det anbefales. Skal nettstedet ditt være på norsk, anbefaler vi å anskaffe et .no-domene, hvis du har anledning til det. Andre domener som .com, .org eller .net fungerer også helt fint.

Følger du disse punktene når du skal satse på et internettprosjekt, vil du antakelig komme ganske langt. Med ganske mener vi for all del ikke at du vil bli millionær i løpet av 2008, men at du kan oppnå relativ suksess. Og, selv om vi følger disse retningslinjene, har vi ikke kommet ekstremt langt ennå vi heller. «Patience is a virtue».

Selvsagt, vi er bare en tredjepart (og kanskje ikke det en gang?). Det er du som må gjøre jobben. Lykke til!

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...