Iceberg: Nå kan alle programmere



Det var en tid hvor kun de som var veldig teknologi-frelste og kunnskapsrike visste hvordan man lagde innhold og lanserte det på nettet, men dette forandret seg når lettfattelige CMS (Content Managment System) og blogg-plattformer kom til verden som frelseren selv. Idag kan alle bidra med innhold på internettet, enten du er husmor, bilmekaniker eller webdesigner. Nå vil Iceberg gjøre det like enkelt å programmere for folk som ikke har doktorgrad i de forskjellige programmerings-språkene. Icebergs visjon for Web 3.0 er faktisk at alle brukere av nettet skal være en programmerer.

Iceberg har vært i beta i en lang periode på over et år nå, og det var rundt den tiden at en av skaperne av Iceberg, Wayne Byrne, erklærte en krig mot programmer som vi kjenner dem idag (War on Software) – og idag så fortsetter han kampen med hodet høyt hevet. Med Iceberg så kan en hvilken som helst bruker lage en webapplikasjon med programmets enkle DIY-verktøy (Do-It-Yourself). Og for å sikre seg at absolutt alle skal få muligheten til å gjøre dette så er programmet gratis, men dóg kun for Windows på nåværende tidspunkt. Gratisversjonen har støtte for opp til 5 forskjellige brukere, men med engang du overskrider det så vil det koste deg 200 dollar (rundt 1000 kroner) per bruker. Men for prosjekter som det ikke skal tjenes penger på eller for læreprosjekter, så vil det fortsatt være gratis. En skole i Storbritannia har faktisk tatt dette programmet i bruk istedet for å lære elevene koding.

Å lære Iceberg er relativt enkelt – Byrne sier at du kan bli en programmerer på 20 minutt, men jeg vil nok påstå at det tar litt mer tid enn det hvis du ikke er kjent med tankegangen man bruker i programmering fra før. For å gi deg en kickstart så er det en godt dokumentert treningsdel på Icebergs nettsider. Disse inkluderer gratis prøve-applikasjoner, steg-for-steg guider, skjermbilder, diagrammer, video, og mye mer.

Her er et par smaksprøver av videoen du kan se på siden deres, den første er presentasjonsvideo for Iceberg:

Bygg en applikasjon på tre minutter:


Hva du kan bygge og bruke Iceberg til er for det meste opp til deg, brukeren, å avgjøre. Selv om fokuset hovedsaklig er lagt på business applikasjoner, med ting som CRM (Customer Relationship Management) og/eller PM (Project Management) verktøy, så kan man samhandle med alt som tilbyr en webtjeneste. Det er så mange muligheter når man først har opparbeidet seg en god forståelse av programmet og dets funksjoner at Icebergs hovedmål om å brukes til business ikke er viktig. Forøvrig kan bedrifter også bruke programmet til å bygge offline applikasjoner som jobber bak brannmurer og på bedriftens interne server, akkurat som Windows SQL server for eksempel.

For selskaper som betaler for å bruke Iceberg, så vil Iceberg-teamet gå enda et skritt lenger ved å tilby deres hjelp og samarbeid når det kommer til å utvikle applikasjoner, og å forbedre de som allerede er laget.

Idag oppgraderer Iceberg til en ny versjon: Iceberg 2.1. I denne versjonen er det nye muligheter som blant annet en «Getting started Wizard» som gjør utviklingen applikasjoner så enkelt som å kun svare på spørsmål om din bedrifts behov. De har også lagt til en bug-tracker, et mer fleksibelt grensesnitt, en ny «embed-mulighet» som lar deg kombinere utklipp fra en hvilken som helst webside eller widget rett inn i dit skjema eller din applikasjon.

Google Maps kombinert i et skjema

Les mer om Iceberg på deres egen nettside, og hvis du vil prøve programmet i dag så laster du det ned fra denne linken. Jeg anbefaler ihvertfall å se på det, spesielt hvis du er interessert i programmering men har ikke tatt deg tid til å lære det skikkelig ennå – dette er en utmerket måte å lære riktig tankegang på hvis du vil starte med programmering.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...