Selv de største finner ikke forretningsmodeller

Kommentar: I årevis har vi hørt hvor vanskelig det har vært for store nettsamfunn som Facebook og Twitter å tjene penger. Det økonomiske uværet gjør ikke saken særlig bedre, og Twitter blir nå nødt til å ta betaling for kommersiell bruk. Vi spør: Hvordan blir framtidens media finansiert?

Facebook har med sine 150 millioner medlemmer ingenting å klage på når det kommer til selve bruken. Likevel sliter selskapet med å nedbetale gjeld og leter nå etter alternative inntektskilder for å betale inn over 100 millioner dollar. Det melder BusinessWeek torsdag.

Twitter, et voksende nettsamfunn med fokus på kjapp og enkel kommunikasjon, tyr nå til drastiske tiltak for å hente inn kapital. De ønsker nå å ta betaling for kommersiell bruk av nettjenesten, blant annet fra bedrifter. Betalingskontiene vil tilby mer funksjonalitet rettet mot, for eksempel, kommunikasjon mellom ansatte internt i bedrifter.

Mikroblogging har vist seg å være effektivt for kjapp og enkel kommunikasjon internt mellom ansatte og eksternt mellom selskaper. Dette vil Twitter satse på videre ved å tilby bedriftskontier – mot betaling – for å sikre en stabil inntektskilde.

Tjener ikke nok

Til tross for enorme mengder brukere, sliter de sosiale nettverkene med å tjene penger. Også videodelingsnettsteder som YouTube har problemer – selv med eksperter fra Google i ryggen. Dette har ført til økt idévirksomhet og innovativitet – uten særlig suksess.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg sliter med å finansiere det populære nettsamfunnet - til tross for millioner av aktive brukere. (Foto: Facebook)

Nettsamfunnet Facebook tjener ikke nok penger på sine 150 millioner brukere – til tross for hederlig innovativ innsats. Egne annonsesystemer, nye designløsninger og spesifikk annonsering basert på brukerinformasjon har vist seg utilstrekkelig for nettgiganten, og Facebook-sjef Mark Zuckerberg søker nå etter alternative løsninger for å unngå en tidlig død for tjenesten.

Serverkapasiteten for å drive et nettsamfunn som Facebook er svært kostbar, og spiser store deler av Facebooks totale inntekter. Dette har gjort det vanskelig for Facebook å finne kapital, noe som tidligere har blitt løst ved lån.

Risikerer å ikke få lånt penger

Med Bank of America som hovedsamarbeidspartner, en bank som har lånt 25 milliarder dollar av den amerikanske regjeringa, har Facebook havnet i en vanskelig posisjon. De har nemlig ikke sikret videre finansiering for nedbetaling av gjeld, og kan ende opp med å ikke få lånt penger.

Dette kan få uante konsekvenser for Facebook, som i verste fall kan risikere å bli slått konkurs på grunn av overhengende, ubetalt gjeld.

Les mer om alternative inntektskilder og avisdødens konsekvenser på neste side.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...