Ludo

Ludo er et av de best kjente brettspillene i verden og har underholdt spillere i generasjoner. Med enkle regler og en blanding av strategi og flaks, er Ludo et spill som passer for både barn og voksne og har derfor blitt en skikkelig familieklassiker. I dette innlegget vil vi se nærmere på hvordan man spiller Ludo, reglene, spillets historie, samt noen smarte tips og strategier for hvordan du kan vinne.

Hvordan spille Ludo?

Man kan spille Ludo med 2 til 4 spillere, hvor hver spiller har fire brikker i én farge- vanligvis gul, rød, blå og grønn. Spillet begynner med at spillerne kaster terningen for å avgjøre rekkefølgen. Den som får høyest tall starter. For å få en brikke ut på brettet – enten i begynnelsen av spillet, eller hvis den har blitt slått ut – må man kaste en sekser (hvis man spiller med en vanlig terning) eller en globus (hvis man spiller med den særlige Ludo-terningen).

Når en brikke er ute på brettet, beveger man den i retning med klokken basert på antallet øyne man har slått på terningen. Spillerne må navigere rundt brettet og forsøke å nå sitt eget målområde. Det er også på enkelte Ludo-brett spesielle felt som globus og stjerner, som gir ekstra fordeler og muligheter til å flytte raskere mot målet.

Ludo regler

Som det fremgår ovenfor er reglene for Ludo relativt enkle. Hver spiller skal forsøke å få sine fire brikker fra sitt eget startområde og hele veien rundt brettet, frem til målområdet. Spillerne slår terningen etter tur og bruker slagene de får til å flytte en eller flere av brikkene sine videre på veien fra start til mål. Hvis man lander på et felt med en motstanders brikke, slår man den ut så den sendes tilbake til start. Det kan finnes spesielle felt på Ludo-brettet i enkelte utgaver av spillet:

  • Globusfelt: Beskytter brikker fra å bli slått hjem.
  • Stjernefelt: Gir mulighet til å hoppe til neste stjernefelt.

Målet med spillet er å få alle sine fire brikker inn i målområdet først. Den som oppnår dette vinner spillet. For å komme inn i målområdet må man kaste akkurat det nøyaktige antallet øyne som mangler.

Hvordan spillet ble skapt

Den moderne versjonen av Ludo ble utviklet i England på slutten av 1800-tallet og spillet ble patentert i 1896. Kort etter kom spillet også til Norge og siden den gang har Ludo blitt populært over hele verden og har fått mange varianter og tilpasninger. Men Ludo-spillets forløpere er blant noen av de eldste spillene man kjenner til i verden. For eksempel er det indiske nasjonalspillet pachisi nesten identisk med moderne ludo.

Strategier for å vinne i Ludo

For å øke sjansene for å vinne i Ludo, finnes det noen strategier det kan være smart å ha i bakhodet. En effektiv strategi er å ikke ta en brikke av gangen, men sørge for alltid å ha flere brikker ute på brettet samtidig. Dette gir deg flere muligheter til å slå motstandere og samtidig forsøke å beskytte dine egne brikker.

Det kan selvfølgelig også være lurt å prioritere å flytte brikker inn mot målområdet så tidlig som mulig, samtidig som du holder øye med motstandernes bevegelser. En annen mulig strategi er å holde øye med muligheter for å bruke globus- og stjernefeltene til din fordel – å lande på et av disse feltene kan gi deg et forsprang mot målet, så vær strategisk når du planlegger bevegelsene dine.

Tips og triks for å forbedre spillet

Du kan forbedre spillferdighetene dine i Ludo ved å være oppmerksom på både dine egne trekk og motstandernes bevegelser. Her er et par tips:

  • Planlegg fremover: Tenk flere trekk fremover og forsøk å posisjonere deg smart for å maksimere muligheten dine.
  • Vær aggressiv: Slå alltid motstanderens brikker når du får sjansen – dette kan sette dem tilbake betydelig.
  • Beskytt dine egne brikker: Prøv alltid å ha minst én brikke stående på et globusfelt for ekstra beskyttelse.

Vanlige feil å unngå

Selv om Ludo er et enkelt spill, finnes det flere vanlige feil spillere kan gjøre, som kan komme til å koste dem seieren: Det å vente for lenge med å få ut brikkene dine kan gi motstanderne et for stort forsprang.

Så unngå å bruke for eksempel å bruke en 6er på å flytte en annen brikke langt, hvis du har muligheten for å flytte en ny brikke ut. En annen mulig feil man kan begå, er å overse muligheten for å slå ut en av motstanderens brikker. Hvis du ikke slår motstandernes brikker når du har sjansen, kan de raskt komme foran deg.

Ofte stilte spørsmål

Hva er reglene i Ludo?

Reglene innebærer at hver spiller har fire brikker som skal flyttes rundt brettet basert på terningkast. For å komme ut fra startområdet må man kaste en sekser eller globus. Man kan slå motstanderens brikker ved å lande på samme felt.

Er det lov å flytte tårn i Ludo?

Dette er noe som ikke fremgår i de klassiske Ludo-reglene – om det er lov å flytte flere brikker som dannet et tårn. Derfor verserer det forskjellige regler for dette, alt ettersom hvem man spiller med.

Hvilket land kommer Ludo fra?

Ludo i sin moderne utgave ble utviklet i England sist på 1800-tallet og patentert i 1896. Men det bygger blant annet på eldre spill fra India.