Taperne blant nettverkene

feature-front-sosialnettverkmening.jpg

(Fotomontasje: Christofer Nygård, betamagasinet.no)

Sosiale nettverk har tatt av. Det finnes uttalige populære, brukerdrevne nettsteder hvor folk forveksler informasjon av alle slag: Bilder og tekst — ja til og med video. Men i skyggen av de populære nettverkene finnes hundrevis av nettsteder som aldri nådde opp. Og for hver dag blir tallet større.

Nordmenn henger som vanlig litt etter; Twitter, til eksempel, et ekstremt populært fenomen andre steder i verden, har aldri blitt det helt store her til lands — massiv mediedekning til tross. Nei, her i nord holder vi oss til Nettby og Facebook. Hvor vi i sistnevnte faktisk har flest brukere i forhold til folketallet, enn noe annet land.

De største sosiale nettverkene har så stor dekning i enkelte land, at det å bryte gjennom muren nærmest er umulig. Her i Norge har det kommet flere konkurrenter på banen, senest denne uken med QPSA.no. På verdensbasis lanseres det konkurrenter daglig — alle med håp om å bryte gjennom Facebooks og de andre store nettverkenes mur. Faktum er at det skal noe revolusjonelt til for å bryte gjennom. Å kopiere er ikke lenger et alternativ.

Revolusjonerende, sier jeg. Men hva er revolusjonerende i denne sammenheng? Det er det spørsmålet verdens utviklere må stille. Det er så trangt om plassen, til og med i Norge, at skal man slå gjennom er det nødvendig å i hvert fall stille med noe revolusjonerende. Noe nytt — noe spennende.

Det er ikke til å trekke under stolen at folk begynner å bli lei Facebook- og Twitter-plagieringer: Få — trolig ingen — vil bytte sitt sosiale nettsted med et annet, når det ikke tilbyr noe nytt. Og de som prøver ut de nye tjenestene vil etter hvert gå lei, mye fordi personens nettverk ofte ikke vil følge etter ham/henne.

Nettby er spesielt i dette tilfellet. Det bydde ikke på noe nytt, og hang langt etter Dagbladets Blink. Likevel syntes folk å forflytte seg fra dengang-populære Blink. I dag er nettstedet Norges største sosiale tjeneste med flere hundretusen brukere. Ikke bare motbeviste Nettby mine øvrige konklusjoner, men det beviste også at å ha media bak seg er det beste hjelpemiddelet (Nettby er utviklet i samarbeid med VG Nett).

Men med tanke på at det allerede er flere år siden Nettby brøt seg gjennom muren, kan vi likevel konkludere med følgende: Skal man slå gjennom, må det være noe nytt. Det er ikke mulig å vinne med kopiering — og i hvert fall ikke med plagiering.