“Cloud computing”, eller “nettsky” på norsk, har i løpet av 2008 fått mer oppmerksomhet enn noen gang tidligere. Og det er kanskje ikke så rart, med tanke på at det egentlig er i år begrepet virkelig har fått sin plass i IT-vokabularet.

Begrepet betyr rett og slett internett-basert utvikling og bruk av teknologi, hvor skyen er en slags metafor av internettet.

“Windows Azure”

Microsoft er selvfølgelig blant de første på nettskymarkedet — som på det meste annet — og avslørte mandag “Azure”, som skal være selskapets spiller i kampen om utviklerne.

“Windows Azure” vil være et slags fundament for utvikling av applikasjoner på internett (skyen). I teorien gjør den servere på tvers av internettet (skyen) om til et massivt operativsystem, som kjører applikasjoner som både kommuniserer med PC-basert programvare og gjennom en nettleser.

5.-generasjon

Microsoft mener vi går mot en 5. generasjon innen databehandling, hvor applikasjoner ikke lenger vil være desktop-baserte.

“Amazon Web Services”-alternativ

Ifølge BetaNews er “Windows Azure” et “Amazon Web Services”-alternativ, noe Microsoft også har anerkjent. “Industrien vil stå på Amazons skuldre”.

Ikke så viktig for forbrukerne, men viktig likevel

Forbrukerne trenger ikke å bry seg om “Azure”s arkitektur eller oppbygging, men det viktig å forstå at “Azure” kan ha stor betydning for kommende webapplikasjoner og -tjenester. Det vil tilby mer funksjonalitet og lar selskaper enklere oppdatere sine tjenester til en lavere kostnad.

(Via BetaNews)