Miljøbevissthet, lån og ny datamaskin?

Vi må ta godt vare på planeten vår, for, som vi vet, det er den eneste vi har. Men hvordan får du det til å henge sammen med ønsket om å ha nytt og kult utstyr? For er det ikke sånn at produksjonen av nytt teknologisk utstyr er dårlig for miljøet, og bare ender opp med å ligge og forurense et eller annet sted når vi ikke lenger bruker det?

Heldigvis er det ikke nødvendigvis slik lenger. Det er to grunner til dette: Forbedringer i selve produksjonen og innovasjon i bruken av gamle elektroniske deler.

Lån penger til den aller nyeste teknologien

De siste årene har de store teknologiprodusentene særlig fokusert på miljøet, og hvordan de kan gjøre produktene sine bedre i den forbindelse. Produsentene har prøvd å redusere mengden av sjeldne mineraler i chip-ene for både datamaskiner og smarttelefoner. Det høres ikke ut som så mye når man vet at hver enhet inneholder kun noen få milligram av disse sjeldne mineralene. Men med det forbruket av teknologi vi har i verden i dag, er det viktigere enn noensinne å prøve å kontrollere det enda mer. Vi lever i en verden hvor et liv uten teknologi nærmest er utenkelig. Over hele verden er mennesker avhengig av at teknologien fungerer, og avansert teknologi er i dag en selvfølge i hverdagen for de fleste nordmenn. Det betyr også at vi bruker en del penger på det, og det kan være dyrt å være helt oppdatert med de aller nyeste på markedet. Hvis du overveier å kjøpe en ny computer eller mobiltelefon, men ikke har penger på kontoen akkurat nå, kan et lite lån være løsningen. Og da er det best å benytte seg av en sammenligningstjeneste som for eksempel Loanscouter.com/no, slik at man kan finne det riktige lånet for deg. et eksempel på et lån du kan finne hos Loanscouter, er fra Lendo med en effektiv rente på 11,9% på et lån på 150.000 kroner over 5 år. Kostnadene blir 46.600 kroner, og lånet kommer på totalt 196.600 kroner

Nye og miljøvennlige løsninger

Heldigvis har verden blitt bevisst om at brukt teknologi er en viktig faktor i den større miljøkrisen, og man har derfor begynt med resirkulering av gamle deler fra kasserte enheter. Et eksempel på dette er bruken av gamle batterier fra bærbare datamaskiner som får nytt liv som energilagring i moderne solceller. På denne måten får resirkulering en dobbel miljøgevinst: det gamle batteriet ligger ikke og forurenser et sted, og hjelper dessuten med til å konvertere til grønn energi.

Initiativer som dette kan forhåpentligvis bidra til å sikre at vi alle kan kvitte oss med det gamle materialet med visshet om at det vil kunne brukes igjen andre steder.

Ny teknologi er bedre for miljøet

Men hva kan du gjøre selv når du vil ha noe nytt, og samtidig være miljøansvarlig? For det første, så kan du kjøpe produkter av høy kvalitet som derfor også vil vare lenger. Noen av de aller største problemene ligger nettopp i bruk-og-kast-mentaliteten som lett kan oppstå med billige lavkvalitetsprodukter. For det andre kan du sørge for å bli kvitt det elektroniske avfallet ditt på de riktige stedene, som på miljøstasjonene. Selv om alt ikke er perfekt, og det jobbes kontinuerlig med å gjøre teknologien bedre, gjenvinnes allerede mye elektronisk materiale på denne måten i Norge.

For det tredje kan du vurdere miljøvennlige alternativer i hjemmet ditt, for eksempel sparepærer i lampene. Dessuten vil det sannsynligvis være bra for miljøet å erstatte gamle ting – det skjer en rask utvikling, og effektiviteten til de nye teknologiproduktene ligger milevis foran hva det var for bare fem år siden. Med den økte bevisstheten om klimaendringer og utfordringene vi står overfor i den sammenhengen, har alt fra bærbare datamaskiner til radioer blitt bedre og mer effektive når det kommer til energibruk.

Med mange små tiltak kan du altså gjøre en innsats, og dermed også ha bedre samvittighet når du kjøper ny elektronikk.