Open source-kilder og programmer for Mac og Windows (og noen for Linux)

Det finnes utrolig mange programmer der ute som rett og slett koster oss «vanlige» brukere alt for mye, og som om det ikke er nok så har de en tendens til å oppdatere seg altfor ofte, og ta penger for det også. Og nettopp derfor er det så flott at det finnes gratis-programmer, men er det slik at disse gratis-programmene bestandig er dårligere enn de dyre programmene fra de store selskapene? Jeg mener nei, noen er dårligere, faktisk så er det mange som er dårligere, men så finnes det noen gullkorn mellom disse som er ofte er mye bedre enn sine dyre «søsken». Dette gjelder spesielt Open Source, som er utviklet av brukerne selv – et community som bryr seg om programmet selv og dets funksjonalitet uten å ta penger for det.

Som en stor tilhenger av open-source så vil jeg nå liste opp noen gode programmer og kilder hvor man finner gode programmer til både Mac og Windows, så heng med nedover i artikkelen så vil du garantert finne noe som passer akkurat deg. Kanskje vil du også finne en god erstatning til noen av de programmene du i dag bruker hardt opparbeidede penger på.

Firefox 3.0 [Mac/Win/Linux] – Den nye nettleseren til Mozilla, mange inkludert meg selv mener at det ikke finnes noen fullverdige konkurrenter til denne nettleseren. Firefox har den egenskapen at man kan legge til masse tillegg for å tilpasse nettleseren til akkurat dine behov, dette er dessverre noe som savnes i mange andre nettlesere. Ett godt alternativ som ikke er open source, men allikevell gratis, er Opera – en Norsk nettleser som har veldig mange funksjoner innebygd.

Den nye versjonen til Firefox har blitt mye bedre enn den gamle på flere punkter, nettleserens utseende har blitt mye bedre og mer strømlinjeformet. Den har også blitt raskere og håndterer minnebruket mye bedre enn før, dessuten har man fått flere nye funksjoner som gjør den mye mer brukervennlig.

For å laste ned Firefox 3.0 så går du hit.

Flock [Mac/Win/Linux]– Når vi først er igang med gode nettlesere så ville det blitt litt dumt å overse Flock, dette er faktisk mer enn en vanlig nettleser. Flock er den soleklare nettleseren for bloggere og/eller sosiale-nettjunkier, her kan man blogge rett fra nettleseren i et eget vindu eller i to-delt skjerm uten at man trenger å logge inn i bloggen sin, dette er meget nyttig når man bruker kilder i sin skriving slik at man slipper å kjøre slalom mellom nettsidene.

Flock er også integrert med Facebook, Twitter, Del.icio.us, ma.gnolia, Youtube, Flickr, etc – altså med mange sosiale nettverk og bokmerkingstjenester. Et annet verktøy man har i denne supre nettleseren er en ekstra media-verktøylinje hvor man kan søke i sine egne eller andres bilder og videoer i de integrerte sosiale tjenestene som Youtube, Flickr og alle de andre tjenestene som utfører de samme oppgavene. Man har også en utvidet utklippstavle hvor man kan klippe ut bilder, linker og annet innhold lett og ta vare på det til man feks skal blogge om det senere.

I det hele tatt så er Flock noe av det bedre man kan finne blant open source programmer på nettet, spesielt for de som er litt over gjennomsnittet interessert i sosiale nettverk/tjenester og blogging.

Flock kan lastes ned her.

VLC [Mac/Win/Linux]– Dette er en meget nyttig og utbredt mediaspiller som har sine store styrke i mangfoldet av codecs og kompatiblitet. Finner du en video eller audio-fil som ikke kan spilles av i din standardspiller så vet du nesten garantert at den kan spilles av her. Dette er et «must» for alle video-elskere. Og en av de store styrkene til dette programmet er at man kan laste det ned og bruke det på nærmest alle plattformer.

VLC kan lastes ned her.

CamTwist [Mac] – Dette er et av favoritt-programmene mine, open source eller ikke. CamTwist lar deg legge til effekter ved bruk av webkamera eller annet kamera koblet til Mac’en, veldig egnet til livestreaming i Justin.tv og UStream.tv. Blant funksjonene du får er:

=> Picture-in-picture

=> Video-overlegg som snø, flammer, glødende Halo og Slim

=> Bildet i Matrix-stil – bildet fra kameraet blir vist med grønne ett-tall og nuller, veldig stilig men kanskje ikke så nyttig.

=> Effekter i bildene som tegneserie-effekt, pixellation, plakateffekt også videre.

=> Man kan samkjøre video fra programmer som Skype, Adium og lignende med det bildet du får fra kameraet ditt.

=> Du kan vise skrivebordet ditt, også i picture-in-picture funksjonen.

Det er vanskelig å forklare hvor nyttig dette programmet kan være, men det er andre som er flinkere enn meg til akkurat det, følg lenkene under og se videoen til Geekenes Konge – Chris Pirillo.

Chris Pirillo viser hvordan man bruker CamTwist:

Andre lenker med info om CamTwist:

– Hjemmesiden til CamTwist

– Ustream blogg innlegg om hvordan Chris Pirillo lager bedre Ustream-videoer med CamTwist

– Intervju med utvikleren til CamTwist

Instant Messaging-klienter Adium for Mac og Pidgin for Windows er to gode open source im-klienter for Windows og Mac, begge klienter har støtte for mange forskjellige nettverk som blant annet MSN og Gmail Talk. Det eneste som jeg savner er støtte for Skype da dette er en klient noen få har og dermed hadde det vært greit å ha den implementert i en annen for å slippe å installere for mange klienter. For Adium finnes det en plugin som du kan delvis implementere Skype med, men du må fortsatt installere og kjøre Skype ved siden av – denne kan lastes ned her.

Mozilla Thunderbird [Win/Mac/Linux] – dette er en utmerket gratis og fullverdig epost-klient. Den store styrken til denne klienten er at man kan installere forskjellige tillegg – akkurat som i Firefox.

Last ned Mozilla Thunderbird her.

Torrent-klienter
– Det finnes mange open source-torrentklienter der ute på det store nettet, men mine favoritter er Transmission for Mac (lettvekter som gjør det den skal gjøre – laste ned og opp), BitRocket for Mac, µTorrent for Windows og multiplattform-klienten Azureus som er bygd på Java.

Miro [Mac/Win/Linux] – en klar vinner når det gjelder gratis video på nett, her snakker vi ikke om vanlige videofilmer men istedet podcaster hovedsaklig. Miro er i utgangspunktet en god blanding av en mediaspiller, rss-klient og torrentklient. Du kan laste ned episoder og serier etterhvert som de blir lagt ut takket være rss-klienten som er innebygd, dette er perfekt for de som følger med på podcaster som Revision 3’s Diggnation og The Totally Rad Show, og andre gode podcaster. Mange av disse er allerede lagt klar for deg når du søker slik at du slipper å legge inn rss-lenken til showet – det er veldig mange gode show som bare ligger klar og venter på deg.

Last ned Miro her.
AVG – En av de bedre gratis-antivirus-programmene, vil påstå at man like godt kan bruke dette hvis man supplerer med ett eller to gode anti-spyware-programmer.

Last ned AVG her.

Songbird [Win/Mac/Linux] – En mediaspiller laget av Mozilla, de samme utviklerne som har laget Firefox, den er fortsatt i beta, men virker meget interessant. Teknonytt har allerede skrevet om denne før, les det her.

Songbird kan lastes ned her.

Open Office[Win/mac/Linux] Dette er en fullverdig og nesten like god office-pakke som den Microsoft tilbyr for en god slant med penger. Test den ut og se om du fortsatt synes MS Office er verdt pengene.

Open Office kan lastes ned her.

Det finnes utrolig mange flere programmer jeg kunne tenkt meg å nevne, men jeg har verken plass eller tid. Derfor vil jeg nå liste opp noen lenker som går til andre kilder som lister langt flere enn det jeg har tatt meg tid til her, dette er verdt noen minutter av din tid – garantert:

Mac OS X

  1. MacWorld – Seven Open source Mac apps you need right now
  2. MacLibre – en pakkeløsning med noen av de mest populære programmene.
  3. Downloadpedia – Open source Mac

Windows

  1. LifeHacker – Top 10
  2. WinLibre – pakkeløsning
  3. Mohawke’s Best of the Best Free and Open Source Software Collection
  4. Open source Windows – Dette er en meget god kilde over de mest nyttige og populære programmene.

Jeg er fullstendig klar over at denne listen kunne vært mye lengre, ihvertfall listen over anbefalte programmer, men min unnskylding er at jeg er på ferie med en internettlinje som bruker GPRS, tregt med andre ord og vanskelig å jobbe. Men heldigvis er jeg såpass heldig at jeg har noen dyktige mennesker som leser her hver dag, og jeg håper at noen av dere har noen forslag til open source-programmer som dere vil anbefale andre dere også, linker til kilder er også velkomne. Fortsatt god helt alle sammen.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...