Blikk på året 2008: Programvare, web og webapplikasjoner

I 2008 har vi totalt skrevet 534 artikler. Av disse omhandler over halvparten enten programvare, web (internett) og webapplikasjoner. Vi føler vi har dekt mye av det som har skjedd innen våre hovedfelter, og her får du en oppsummering av de viktigste bengivenhetene fra året som (snart) er gått.

Programvare

Programvare-året 2008 kan oppsummeres med så mangt. Vi husker alle Googles inntreden i nettlesermarkedet, Mozillas suksessfulle jakt etter markedsandeler (samt «Download Day» og ikke minst Microsofts Windows 7-avsløringer som viktige bengivenheter. Vi kan heller ikke glemme lanseringen av det mobile Google-operativsystemet «Android». Også på Linux-fronten skjedde det spennende saker i 2008, blant annet ved lanseringen av to høyst interessante Ubuntu-versjoner.

Google Chrome

I begynnelsen av september begynte spekulasjonene virkelig å hope seg opp. Analytikere hadde i lengre tid nærmest vært sikre på at Google – med en så stor posisjon på den verdensomspennende weben – ønsket seg inn i nettlesernes kamp om markedsandeler. Som i 2008 har gått fra tøff til brutal. Kort tid senere var Google klare til å lansere betaversjonen av «Chrome» – selskapets første nettleser. Endelig kunne man «google» i en Google-nettleser.

Firefox 3 – «knock-out»

I vår var Mozilla klare til å lansere versjon 3 av sin populære nettleser – og det med stil. Organisasjonen ønsket nemlig å slå verdensrekord i antall nedlastninger i løpet av ett døgn.

Det viste seg raskt at ambisjonene var i minste laget. Én million nedlastninger ble nemlig til over åtte millioner i løpet av døgnet, og den tidligere verdensrekorden – som mange hevder ikke eksisterte – ble rasert. Så til de grader.

Windows 7 – navnet ble offisielt

Selv om det har vært kjent i lengre tid at en Vista-arvtager har vært (og delvis er) under utvikling, er det først i år Microsoft har sluppet detaljer om det kommende operativsystemet. Også navnet ble røpet: «Windows 7». Kodenavnet var rett og slett så fengende at det ikke var til å unngå.

Google «Android»

Google har vært frampå i 2008, det hersker det liten tvil om. Ikke bare har de vist seg synlige på verdensveven, men også på programvarefronten. I tillegg til nettleseren Chrome lanserte nemlig selskapet sitt første operativsystem – mobil-OS-et «Android». Den første telefonen, produsert av HTC, kalt «Dream G1», ble lansert tidligere i høst.

Ubuntu 8.04, 8.10; KDE 4

Mange var sikre på at Linux var klar til å ta imot den generelle brukeren ved lanseringen av Ubuntu 8.04. Dessverre – mener mange – skjedde ikke dette. For eksisterende brukere ble det likevel en oppdatering det er verdt å ha i minne. Mye ny funksjonalitet – og ikke minst bedre driverstøtte – ble tilført distribusjonen.

I høst lanserte utviklerne nok en oppdatering, nemlig Ubuntu 8.10, som sørget for enda bedre driverstøtte. I tillegg ble diverse feil fikset opp i, og programvare ble oppdatert.

Skrivebordsmiljøet KDE fikk også en interessant oppgradering i året som er gått. Et helt nytt miljø, widget-støtte – ja stort sett det meste fikk en oppussing. Det ble likevel ikke spesielt godt mottatt fra brukerne, og mange ønsker fortsatt ikke å oppdatere til det moderne skrivebordsmiljøet.

Følg med videre for oppsummering av internettåret 2008 på neste side.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...