Lær hvordan man «programmerer» sine egne funksjoner i Ubiquity, kommandolinjen for Firefox.
Hvis du er både en fast leser av Teknonytt og en stor Firefox-fan, så husker du helt sikker vår artikkel om kommandoverktøyet Ubiquity. Dette er et verktøy som gir deg full kontoll over flere funksjoner i og utenfor Firefox kun ved å bruke tastaturet til å skrive kommandoer i et grensesnitt som ligner mye på typiske programkjørere som Quicksilver og Launchy. Hvis du aldri har hørt om det før så anbefaler jeg å lese vår artikkel om dette flotte tillegget og kommandolinjen, Ubiquity kan lastes ned fra denne nettsiden.
Hva er bookmarklets?
For alle som har lyst til å lære mer om dette verkøyet så anbefaler jeg å følge nøye med i denne artikkelen, for jeg skal nå lære dere en enkel måte å «programmere» inn nye funksjoner i Ubiquity. Det vi skal gjøre er å bruke såkalte bookmarklets til å lage en ny funksjon, bookmarklets er bokmerker som hører til forskjellige tjenester på nettet, disse legger man vanligvis i bokmerkelinjen i Firefox for å få lett tilgang til dem. Et eksempel på et slikt bokmerke er funksjoner som «Clip to Evernote» eller «Share on Facebook», hvor du klikker på selve bokmerket og får enkel tilgang til den funksjonen som det representerer.
Følg med på videoen under for å så en lett forståelig gjennomgang, jeg skal etterpå forklare det så godt det lar seg gjøre med tekst under.
Slik lager man sine egne funksjoner i Ubiquity:
- Tast inn kommandoen for å få fram kommandolinjen til Ubiquity.
- Skriv inn «Command-editor» og trykk enter.
- Bruk Følgende kommando/kode i editoren:
CmdUtils.makeBookmarkletCommand({
name: "NavnPåFunksjon",
url: "Fyll inn nettadressen til det bokmerket du ønsker å bruke"
})
Koden du skriver inn vil lagre seg selv mens du skriver, så det skal være mulig å bruke den nye kommandoen du har laget med en gang den er ferdig skrevet. Hvis du fortsatt ikke forstår dette så er kommentarfeltet tilgjengelig – jeg svarer så raskt som jeg får til.