Scour: Den sosiale søkemotoren som betaler deg for å søke

Tjene penger på å søke på nettet med søkemotorer man allerede bruker, det høres vel for godt ut til å være sant? Eller kanskje ikke, for uansett hvor suspekt det høres ut så er det faktisk sant at Scour betaler sine brukere for å søke med Google, Yahoo og Live via deres søkemotor. Men det er ikke alt, Scour har mange andre interessante funksjoner også.

Jeg hadde ikke hørt om Scour før jeg linken i Kudos tidligere i dag, tusen takk Kristerb fra Kudos (faktisk synes jeg alle som leser dette bør gi hans sak en Kudos, ihvertfall hvis dere liker tjenesten dere leser om nå).

Scour beskriver seg selv om en sosial søkemotor og gir deg muligheten til å søke i flere søkemotorer på en gang. Akkurat dette konseptet i seg selv er ikke nytt for oss brukere, men i tillegg til at Scour betaler sine brukere for å søke så kan man også kommentere og rangere søkeresultatene slik at de kan tilpasses etter hvert. Dermed har vi brukere mye mer kontroll over hva som fortjener en topplasering i denne søkemoteren, og alle disse mulighetene gjør Scour meget interessant. Jeg vil påstå at det er tre ting som gjør Scour til et naturlig valg akkurat nå:

  1. Flere søkemoterer på en gang brukes
  2. Man kan tjene penger på å bruke en nyttig ressurs (tviler på at man blir millionær, men allikevel verdt å legge merke til)
  3. Man kan stemme på de gode resultatene og stemme ned de dårlige slik at Scour’s resultater blir bedre etterhvert. En annen ting er at man også kan kommentere resultatene også, og dette gjør det hele til et brukergenerert søkenettverk, noe som er et ord jeg fant på akkurat nå – men det klinger ikke sant?

Slik fungerer det:

Når du skriver inn dit søk i Scour, så vil du automatisk få tilbake resultater fra Google, Yahoo og MSN Live Search. Resultatene er blandet sammen i en rekkefølge bestemt av kumulativ rangering og andre brukeres stemmer. Det er støtte for søk på Internett, bilder og videoer – igjen, fra de samme kildene. Hvis du ønsker, kan du velge å bare se resultatene fra en enkelt søkemotor. Så hvis du foretrekker Google kan du sette Scour til å rangere Google-resultatene først. Dermed har du en søkemotor som fungerer ganske likt en vanlig søkemotor med to unntak: du får betalt for å søke der, og at de er rangert av andre brukere. Google (eller Yahoo/MSN Live) på steroider med andre ord. Selve utbetalingen skjer ved at du får betalingen i Visa gavekort (Visa gift card).

Det skal selvfølgelig litt søking til før det blir penger ut av det her, men som jeg skrev i sted så er det bedre enn ingenting. Her er en liten oversikt over hva man kan tjene, for 6,500 poeng får man 25 dollar:

  • 1 poeng for hvert søk
  • 2 poeng for å rangere et søkeresultat
  • 3 poeng for å kommentere et søkeresultat
  • 200 bonuspoeng for å regsitrere deg med denne linken
  • 25 prosent fra hver av dine venners inntekter (det har ingen innvirkning på deres inntekt, og du må ha invitert dem til Scour)

Som jeg skrev over så vil 6,500 poeng gi deg et Visa gavekort på 25$ eller nærmere 125 norske kroner. Et slikt gavekort skal kunne brukes overalt hvor et Visakort kan brukes. Selvfølgelig tilbys penger til oss fra Norge også, ikke bare de i USA og Canada.

Grensesnitt

Jeg sier det igjen, selv om Scour ikke hadde betalt oss ei krone for å bruke det, så ville jeg ha brukt det uansett. Grensesnittet er meget rent og pent og er kodet i AJAX. Man er ikke begrenset til å søke på hjemmesiden til Scour, det er også mulig å laste ned en verktøyslinje for Firefox og Internet Explorer. Personlig synes jeg disse verktøyslinjene tar altfor mye plass, så jeg anbefaler heller å gå hit for å hente en passende plugin eller Widget/Gadget.

En annen mulighet i Firefox er å integrere søket i selve adresselinjen, slik at du kan søke direkte fra den når du vil bruke Scour. Dette gjør du med en liten hack:

  1. Skriv about:config i adresselinjen til Firefox og trykk enter.
  2. I filter-tekstboksen skriver du keyword og dobbelklikker på der det står keyword.URL
  3. Forandre verdien til

Da er det også mulig å skrive inn det du vil søke på rett i adresselinjen i Firefox.

Begrensninger

Det oppstår problemer med engang man prøver å bruke norske tegn som æ, ø og å. Og dette er mildt sagt et meget stort problem for oss som vil søke etter norske resultat. Jeg er ikke sikker på om det finnes en innstilling som gjør noe med dette, men jeg feillet i å finne en ihvertfall. En annen begrensning er at man kun får 10 topp-resultater fra hver søkemotor, altså 30 tilsammen. For å få flere resultater må man manuelt avgrense søket.

Det er også en del dupliserte resultater som kommer fram, spesielt fra områder som er tilgengelig gjennom flere domener (feks. med og uten www.).

Konklusjon

Scour er en meget lovende tjeneste, og selv om det virket for godt til å være sant første gang jeg hørte at det var mulig å tjene penger på vanlige søk, så viste det seg å være sant. Noe som er veldig positivt er at det faktisk ga meg mere enn det lovet også, og jeg ville uten tvil gitt denne søketjenesten en sjanse om den ikke hadde gitt meg penger for det også. Jeg håper det er en slik retning søkemotor-tjenestene tar i framtiden, og da mener jeg ikke det med betaling – men de brukergenererte sosiale egenskapene. Eneste bakdel som kan være med å trekke veldig ned er at man ikke kan bruke nordiske tegn når man søker, men dette er nok noe som vil komme ganske snart.

Jeg vil absolutt anbefale dere å teste ut denne tjenesten, gi den en et par dager å vise seg fram på. LIker dere det ikke så gi den opp til fordel for den gamle søkemotoren din. Bruk den ihvertfall i tillegg til den gamle søkemotoren din.

Du finner Scour her.

Oppdatering: I en mail fra Scour har jeg nettopp fått beskjed om at problemet med nordiske tegn vil bli fikset i løpet av de neste dagene, og da skal det ikke være mye som kan hindre dette å bli en tjeneste som ihvertfall jeg kommer til å bruke jevnlig!

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...
Forrige artikkel
Neste artikkel