Vi tester webbaserte dokumentbehandlingsverktøy. I del én av vår artikkelserie, vil vi omtale Adobes slag i konkurransen om online-verdenen innen dokumentbehandling.
Webbaserte dokumentbehandlingsverktøy ble først aktuelt med Google og Docs, som ble en suksess fra dag én. Den siste tiden har det dog kommet nye, interessante konkurrenter, og blant dem finner vi Adobes flash-baserte Acrobat.com. Men har den det som trengs for å hamle opp med allerede-eksisterende varianter? Kanskje.
Det å kalle Acrobat.com for et dokumentbehandlingsverktøy blir egentlig litt feil. Det er nemlig Adobe BuzzWord som står for denne delen. Acrobat.com kan sammenlignes med Office-pakken og tilbyr en hel del funksjoner fra et administrasjonspanel.
En av funksjonene som tilbys fra administratorpanelet er muligheten for å konvertere til Adobe pdf, fra ulike formater. Det er selvsagt også en mulighet til å dele dokumenter, og å samarbeide.
I Acrobat.com kan man naturligvis åpne en rekke dokumenter, som f.eks. filer fra andre dokumentbehandlingsverktøy. I tillegg til pdf, selvsagt.
Selve skriveprogrammet, BuzzWord, er kanskje den mest interessante tjenesten. I 100 prosent flash gjør applikasjonen jobben til tyngre programvare som f.eks. Microsoft Word.
BuzzWord:
Utformelse:
Acrobat.com operer i flash. Dette byr på et utrolig pent utseende og mange kule effekter. Sånn rent utseendemessig er dette kanskje det flotteste du får tak i av dokumentbehandlingsverktøy. Det er likevel et faktum at flash ikke egner seg like godt som HTML til akkurat dette. Det føles overflatisk, og litt for komplisert.
Det at alle funksjoner, alle muligheter — ja rett og slett alt i Adobes Acrobat.com er skrevet i flash, gir meg blandede følelser. Det føles mer som et interaktivt bilde enn et nettsted, eller — om du vil — et dokumentbehandlingsverktøy.
Muligheter:
BuzzWord tilbyr en bråte av muligheter. En av funksjonene som virkelig er revolusjonerende innen sitt felt er muligheten til å kommentere hvert eneste ord du skriver. På denne måten kan du lettere få en oversikt over artikkelen. Hvis du for eksempel er usikker på et ord, kan du skrive en kommentar, slik at du kan evaluere det siden.
Når det gjelder skrifttyper (font), så er utvalget heller dårlig. Du kan velge mellom sju forskjellige varianter — alle Adobes egne. Dette er skuffende, og vi kan ikke si annet enn at vi savner kjente navns fravær.
Du kan gi teksten farge, du kan gjøre den fet og kursiv, selvsagt kan man lage lister og tabeller. Kort sagt det meste du kan forvente av et dokumentbehandlingsverktøy. Det er selvsagt også mulig å laste opp bilder og å implementere disse.
Ytelse:
Ettersom applikasjonen er flash-basert, kan det by på problemer. Spesielt på eldre datamaskiner, og på trege internettlinjer. For oss fungerte det knirkefritt i ca. 30 minutter, før teksten begynte å henge litt. Flash er og blir mer tungdrevent enn andre programmeringsspråk, noe man bare må leve med.
Generelt:
Det å bytte ut Microsoft Word eller OpenOffice Writer med Adobe BuzzWord, vil ikke være mulig slik tjenesten er for øyeblikket. Det er likevel et av de bedre alternativene innen online-markedet for dokumentbehandlingsverktøy. Og ikke minst framtidsrettet, med tanke på et intuitivt brukergrensesnitt og bruk av flash.
Konklusjon:
Adobe har virkelig fått til noe nytt og spennende med Acrobat.com og BuzzWord. Bruken av flash gir et flott utseende, dog noe overflatisk. Det er likevel en tjeneste vi anbefaler — selv om den fremdeles er i beta.
Acrobat.com kan du teste selv via denne lenken. Vi understreker at dette kun er et betaprodukt, og dermed heller ikke ferdigutviklet.
Neste del av vår artikkelserie blir publisert lørdag 23.08.2008.