Vi har skrevet utrolig mye om gratisprogrammer for Mac her i Teknonytt, og nettopp derfor har vi tenkt å gå igjennom de artiklene vi mener er de beste og mest populære.
Vi har skrevet utrolig mye om gratisprogrammer for både Mac og Windows, og nettopp derfor mener vi at det er på sin plass at vi går igjennom de beste av dem en gang til før året er omme. I denne artikkelen så vil vi linke til flere gode artikler om gratisprogrammer til Mac.
En ting vi har gjort mye av siden oppstarten av Teknonytt i Mars 2008, er å lage lister med gode applikasjoner i – alle disse listene går igjennom kjente og ukjente gratis-applikasjoner som man kan få stor nytte av. Og nettopp derfor starter vi nå med å gå igjennom noen av disse listene.
Lister over gratisprogrammer for Mac
10 Nyttige gratis-programmer du ikke har hørt om før
Dette er en av de første listene i Teknonytt av dette slaget, noe man lett kan se på bilder og innhold – de er tilpasset et annet design som Teknonytt brukte den gang.
I denne listen så presenterer vi ti meget gode programmer, de fleste av disse bør i det minste prøves ut. Selv om tittelen antyder at dere aldri har hørt om dem før, så er dette en sannhet med modifikasjoner – de fleste har nok idag hørt om disse programmene, men da denne artikkelen ble skrevet så var det faktisk et par av dem som var relativt ukjente.
Kos dere med denne listen før dere fortsetter til den neste vi kommer med.
Vi avslører en enorm lite over gratis-programmer for iTunes [MacOS]
Denne artikkelen viste seg å bli en meget populær en i løpet av siste halvdel av 2008, og det er kanskje ikke så rart da en stor andel av Mac-brukere investerer en stor del av tiden sin til å høre på musikk i iTunes.
I denne listen så går vi igjennom flere plugins og applikasjoner som gjør iTunes mere strømlinjeformet, og utvider funksjonaliteten til ditt favoritt-musikkprogram.
Nyttige gratisprogrammer vi ikke har vist deg før [MacOS]
I denne listen så kryr det med gode programmer som du garantert vil ta nytte av senere i din datahverdag. Her er det noe for enhver smak ihvertfall.
19 Gratisprogrammer som hjelper oss å være mer produktiv
Effektivitet og produktivitet er ord som ofte høres tunge og uoppnåelige av en eller annen grunn. Men hvis man henter litt god programvare-hjelp som kan vise vei mot produktivitet, da blir det ikke så uoppnåelig noe mer – se igjennom listen selv.
15 Systemverktøy og små nytteprogrammer for Mac
Hvis du virkelig ønsker å ha full kontroll over hva som skjer, og hva som skal skje på din datamaskin – da er denne artikkelen noe for deg. Her lister vi opp flere systemverktøy og nytteprogrammer, og disse er selvsagt helt gratis.
Tidenes kildeliste for gratisprogrammer til Mac
I tillegg til å skrive lister med gratisprogrammer selv her i Teknonytt, så har vi også en artikkel som viser de beste stedene man kan finne gratisprogrammer selv. Dette er en meget verdifull liste for alle som ønsker å spare noen kroner ved å bruke gratisprogrammer istedet for å betale store summer for lisenser fra de store leverandørene.
Programmer som er verdt å nevne
Vi har som kjent ikke bare skrevet slike lister i løpet av året som har gått, men hvis vi skulle ha nevnt alle de gode tipsene vi har kommet med for Mac-brukere som ønsker gratisprogrammer til Mac, så hadde denne artikkelen blitt kjedelig lang. Derfor har vi plukket ut noen få som vi tror kan være med på å glede dere fram mot jul.
Hvis dere vil se igjennom alt vi har skrevet om gratis Mac-programmer så kan dere gå igjennom Programvare-kategorien vi har her i Teknonytt.
Her er noen artikler vi har lyst til å trekke fram:
Mojo – last ned fra dine venners iTunes-bibliotek
Med dette programmet så kan du koble deg til dine venners iTunes-bibliotek over nettet for å streame eller laste ned musikken deres til iTunes på din egen maskin. For å dele musikk eller laste ned fra venner med Mojo så må du først legge dem til som venner, dette gjør man på samme måte som man ville gjort når man skal legge til venner i MSN eller en annen IM-klient.
Det finnes også et lignende program som baserer seg på å streame musikken mellom brukere av programmet, dette heter Simplify Media – les artikkel om det her.
Boxee – et sosialt nettverk og mediacenter
Ettersom vi først er inne på musikk og mediadeling så passer det utmerket å nevne to gode mediacenter-applikasjoner til Mac, som selvfølgelig er helt gratis. Det første mediacenteret er Boxee, en applikasjon som er bygd på XBMC og tilbyr både sosiale funksjoner og utrolig mye god underholdning. Det er også mulig å installere Boxee på en AppleTV-boks – fristende?
Man har blant annet full tilgang til Hulu.com’s tv-serier og filmer, i tillegg til mange andre leverandører av gode filmer, podcaster, videoer og tv-serier. Boxee er fortsatt i Alpha-fasen, så man behøver en invitasjon for å ta nytte av det – og vi har fortsatt invitasjoner å dele ut til de som spør.
NB! For å ta nytte av Hulu.com’s innhold i Boxee, eller andre steder, så anbefaler jeg å følge vår guide for hvordan man kan se slikt innhold i Norge. Denne guiden linker vi til senere i denne artikkelen.
Plex – mediacenter for Mac
Plex er i likhet med Boxee et meget godt mediacenter for Mac, men skulle jeg ha valgt så hadde det nok blitt Boxee – men vi mennesker er forskjellige, heldigvis!
En av Plex’ store styrker er utvalget med formater man kan spille i mediacenteret, og dette gjelder for video, musikk og bilder. Det er også fullt mulig å spille av innhold i full hd om m an ønsker det.
HotSpot Shield – slik spiller du av innhold fra Hulu og Pandora i Norge
Hotspot Shield er en frelse for oss som ønsker å se populære tv-serier av nyere dato uten å gjøre seg selv til kjeltring ved å piratkopiere. For ved å kjøre dette programmet på sin Mac eller Windows-maskin så lurer man nettsiden man skal ta nytte av til å tro at man kommer fra USA (enkelt forklart).
Det har vist seg i senere tid at Hotspot Shield begrenser båndbredden du har tilgjengelig fra dem hver måned, men det finnes heldigvis alternativer, eller måter å gå rundt dette på – les denne artikkelen for å få vite mer om dette.
OpenOffice 3.0 på norsk – en god erstatter for dyre MS Office og iWork
Hvis jeg ikke er alene om å mene at prisen for Microsofts Office-pakken og iWork fra Apple er for dyre, så er dette en fin artikkel å lese. For den nyeste versjonen av OpenOffice er ikke noe mer et dårlig alternativ til gigantene innenfor kontorpakker til Mac, det er blitt et fullverdig alternativ som alle ihvertfall bør se nærmere på før de spanderer hundre- og tusenlapper for et dyrere alternativ.
Jumpcut lagrer utklippstavlens historie
Denne funksjonen burde helt klart ha vært en del av Mac OS X (og Windows) fra begynnelsen av, det er helt latterlig at man må ty til tredjeparts programmer for å ta nytte av mer enn kun det siste man har klippet ut til utklippstavlen sin. Med Jumpcut så kan gå tilbake hele 15 utklipp og lime det inn der man ønsker det.
AppCleaner avinstallerer programmer enkelt i OS X
Den siste artikkelen vi skal promotere i dag forteller om et program som hjelper oss med å avinstallere programmer fullstendig i OS X. Når man skal slette programmer på Macen så bør man huske på at de fleste programmer har filer som ligger igjen i systemet etter at du har dratt programikonet til søppelkurven, men dette kan man enkelt løse ved hjelpl av programmer som AppCleaner.
Som jeg allerede har nevnt så er det mange artikler som fortjener en plass i denne listen, men valget fallt på disse i år. Kos dere med alle de gode gratisprogrammene som disse artiklene nevner.