Ubiquity: Firefox’ egen kommandolinje

Les om Ubiquity, en egen kommandolinje som gjør det mye enklere å bruke enkelte tjenester og verktøy i Firefox.

Ubiquity er et fabelaktig tillegg til Firefox, og grunnen til dette er at du på en enkel og morsom måte får tilgang til verktøy, tjenester og nettsider som du ofte har stor nytte av. Hvis du har kjennskap til programkjørere som for eksempel Quicksilver (Mac) eller Launchy (Windows) så vil du rakst forstå hvordan Ubiquity også fungerer.

bildet: Her bruker jeg Ubiquity til å søke etter en adresse i Google Maps

Hva er Ubiquity?

Når alt er ferdig installert og Firefox er startet på nytt, så kan du få opp ‘kommandolinjen’ ved å trykke Option-Mellomrom (Mac), Ctrl-Mellomrom (Windows), eller Ctrl-Alt-Mellomrom (Linux). Herfra kan du skrive inn enkle kommandoer for å utføre en handling. Her er noen eksempler av hva man kan utrette med Ubiquity:

  • Legge til hendelser i Google Kalender.
  • Konvertere markert tekst eller hele nettsider til filer i disse formatene: PDF, rik tekst, eller HTML.
  • Sende epost – Du kan sende med markerte bilder, lenker, tekst, etc fra nettsiden du befinner deg på, eller rett og slett skrive innholdet i eposten selv fra Ubiquity.
  • Søke i forskjellige søkemotorer som Google, IMBD, Wikipedia, YouTube, Google Maps, MSN Search, etc. Søkeresultater dukker opp mens du skriver i grensesnittet til Ubiquity.
  • Krympe lenker med TinyURL.
  • Oversette tekst, markert tekst, eller hele nettsider fra et språk til et annet.
  • Sende meldinger til Twitter.
  • Undersøke været på forskjellige steder.
  • Markere tekst i gul farge.
  • Forandre tekst og form på nettsider (bare du som ser det, men du kan lagre dette som html)
  • Mye, mye mer…

De funksjonene jeg har listet opp er bare en liten brøkdel av det du kan bruke Ubiquity til, og som ikke det var nok så finnes det et utrolig utvikler-community rundt dette tillegget som legger til nye kommandoer hele tiden. For å ta nytte av de disse kommandoene så abonnerer man på lister med nye kommanoder som oppdaterer seg hele tiden. Her kan du finne det meste du har og ikke har nytte av – blant annet en egen kommando for å søke i Piratebay (fy og fy!).

Remember The Milk kan integreres også

Jeg vil også gi et aldri så lite tips til alle som bruker «Remember The Milk» til vanlig, kanskje den beste GTD-tjenesten man finner online – installer Ubiquity og ta en titt på denne nettsiden (velg Subscribe). Det er mulig å integrere RTM fullstendig med Ubiquity, og slik er det med alt som foregår i nettleseren, det eneste som behøves er noen som kan utvikle det og legge ut koden, noe som allerede har skjedd i flere nettapplikasjoner.

Lær mer om Ubiquity

Hvis jeg skulle ha forklart hvordan man bruker Ubiquity i detalj så ville denne artikkelen blitt veldig lang, pluss at jeg ville gjenntatt noe som er gjort før – for Mozilla Labs har laget en egen guide som er utrolig god å ha i starten, og den er veldig lett å lære fra også. For å få hjelp fra ‘kommandolinjen’ til Ubiquity så skriver du bare «help» og trykker enter.

En annen ting jeg kan anbefale før man installerer og prøver dette tillegget er å se videoen som er under teksten her:



Fungerer i de fleste plattformer

Ubiquity fungerer kun i Firefox, og dette gjelder for alle som bruker Windows, Mac eller Linux – i sistnevnte operativsystem (Linux) så er det noen få funksjoner som ikke fungerer like bra som i de to andre, men dette vil bedre seg framover i følge Mozilla Labs som utvikler dette verktøyet.

Husk at dette kun er en prototype, eller testversjon fra Mozilla Labs, så det er langt ifra ferdig utviklet ennå. Men det fungerer veldig godt selv om det ikke er et ferdig produkt.

For mer informasjon om Ubiquity så peker du nettleseren din hit, der kan du laste ned tilegget og lære mer om det. Du finner nedlastingslenken ganske langt ned på siden der det står «Install the prototype», men du kan også trykke her for å komme direkte til nedlastingen.

Relaterte artikler

Hva er en kryptolommebok?

Kryptolommebøker har utviklet seg til å bli en uunnværlig...

Kryptovalutaens utvikling: Forståelse av dens fortid

Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har kryptovalutaer...

Luftfukter: en guide til optimal innendørs luftfuktighet

Luftfuktere er blitt en uunnværlig del av mange husholdninger,...

Mobildeksel – den stilige beskytteren

Noe så hverdagslig som et mobildeksel kan fort bli...

Kan du kjøpe sko med krypto?

Kryptovalutaer har gradvis integrert seg i vår hverdag, og...