Ubiquity imponerer, men er kommando-browsing fremtiden?

ubiquity.jpg

Se introduksjonsfilmen på Vimeo.

Ved å trykke CTRL+SPACE (i Firefox) starter Ubiquity. Den fungerer som en slags adresselinje, men istedenfor webadresser, bruker man kommandoer. Ved f.eks. å skrive «Google betamagasinet.no», søker Ubiquity — via Google — etter Betamagasinet. Og ikke bare funker det, faktisk er det enormt mye raskere enn å besøke søkemotoren manuelt — ja til og med raskere enn å bruke det innebygde søket i Firefox.

Som utviklerne forklarer i introduksjonsfilmen, tillater Ubiquity også å synkronisere karttjenester med ulike nettjenester, som for eksempel Craigslist. Dessuten er det nå mulig å inkludere Google Maps-kart i Gmail.

Den mest interessante funksjonen er kanskje muligheten til å oversette. Ved å markere teksten du vil oversette, kan du kommandere Ubiquity til å oversette for deg. Trolig via Google Translate. Vi markerte en del av teksten i denne artikkelen, og Ubiquity oversatte det til relativt flytende engelsk (blir selvsagt ikke helt korrekt).

Spørsmålet vi stiller er om kommando-basert browsing virkelig er fremtiden? For egentlig er det et skritt tilbake. Tidligere var jo kommandoer en viktigere del av operativsystemet. Og dette er tross alt snart noen tiår siden.

Klart, for avanserte databrukere — et marked Mozilla trolig satser på — kan Ubiquity revolusjonere opplevelsen av internettet. Men for mindre avanserte brukere? Aldri. De vil neppe klare å installere det.

Ubiquity kan — og bør (?) — lastes ned via Mozillas nettsider. Vi understreker at Firefox-utvidelsen kun er i alfa v1.0.