Denne maskinen kan trolig løse fysikkens mange mysterier. (Foto: CERN)
Onsdag morgen fikk Large Hadron Colliders (LHC) på-knapp sitt første trykk. Den gigantiske underjordstunnelen ved Genève skal forhåpentligvis løse et av fysikkens store mystierium.
Verdens hittil største eksperiment har vært under arbeid i flere tiår.
Mye energi
Det meldes om at den første protonstrålen brukte noe over en time på turen gjennom den 27 km lange tunnelen. Strålen, som ifølge Dagbladet ikke er tykkere enn et hårstrå, vil angivelig ha like mye energi som et 400 tonn tungt tog i 150 km/t.
Big Bang
Målet med eksperimentet er å finne ut hva som skjedde brøkdelen av et sekund etter Big Bang, med andre ord, hvordan det hele startet.
Tiår med bygging — tiår med forskning
Forskere ved organisasjonen tror LHC kan gi over to tiår med forskning, i motsetning til de 30 årene det tok å planlegge, samt bygge, maskinen.
Tusenvis av forskere verden over har vært i Genève i dag for å få med seg den store igangsettingen.
Bekymring
Prosjektet har vært omstridt, blant annet fordi det angivelig kan skape sorte hull kapable til å sluke jorden. Forskere avviser imidlertid disse påstandende og sier — som de alltid har sagt — at de sorte hullene som skapes lukker seg nærmest før de åpnes. De vil dessuten være så små, at de aldri vil kunne være til fare for verken CERN, Genève eller jorden.